#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léky proti artritidě mohou po operacích zabránit ztrátám paměti

6. 3. 2011

Protizánětlivé léky, které jsou v současnosti využívané například k léčbě revmatoidní artritidy, mohou rovněž pomoci zabránit kognitivním poruchám po chirurgických výkonech. O tomto tématu pojednává nová studie vědců ze San Franciska.

Vědci zde také poprvé odhalili, že specifická zánětlivá odpověď v mozku může vysvětlit to, proč řada pacientů po chirurgických výkonech či závažných onemocněních trpí ztrátou paměti nebo jinými formami kognitivní dysfunkce. Zjištění vyplývající z výzkumu na myších modelech by mohly během následujícího roku vést ke klinickým studiím u lidí.

Už řadu let se anesteziologové a neurologové pokoušeli objasnit, proč někteří pacienti, zejména ti starší, trpí po chirurgických výkonech zmateností, poruchami učení a ztrátou paměti. Mluvíme o takzvané pooperační kognitivní dysfunkci. Tento stav je krátkodobý a typicky se vyskytuje na jednotkách intenzivní péče, kde postihuje 28 až 92 % hospitalizovaných pacientů, samozřejmě v závislosti na jejich věku, zdravotním stavu a chirurgickém výkonu jako takovém. Zmíněná kognitivní dysfunkce je pak ve svém důsledku spojena s horšími operačními výsledky, vyšším rizikem mortality a pravděpodobnou permanentní demencí.

Až dosud však nebyla příčina poruchy, a tudíž ani její možná léčba plně objasněna. Z nové studie vyplývá, že je způsobena signálními molekulami – cytokiny, které jsou uvolňovány buňkami imunitního systému. I v současnosti jsou používány léky, které jsou zacílené na aktivitu cytokinů, a proto je pravděpodobné, že by tyto léky mohly být při kognitivní dysfunkci účinné.

Předcházející studie spojily pooperační kognitivní dysfunkci se vzestupem hladin cytokinu interleukinu-1 beta v séru (IL-1β). V současné studii se pak vědci zabývali i jiným cytokinem – tumor necrosis faktorem alfa (TNF-α), který reguluje zánětlivou odpověď imunitního systému ještě před produkcí interleukinu-1. Lékaři ve studii aplikovali myším před chirurgickým výkonem jednotlivou dávku anti-TNF protilátky a zjistili, že tato léčba snížila sérové hladiny IL-1β, omezila zánět v mozkové tkáni a zamezila projevům kognitivní dysfunkce. Výzkum tedy napovídá, že TNF spouští během chirurgického výkonu kaskádu imunitních odpovědí, které vedou v mozkové tkáni k produkci IL-1.

(pes)

Zdroj:

  1. Terrando N, Monaco C, Ma D, Foxwell BM, Feldmann M, Maze M. Tumor necrosis factor-alpha triggers a cytokine cascade yielding postoperative cognitive decline. Proc Natl Acad Sci U S A 2010(Nov 23);107(47):20518-22. doi: 10.1073/pnas.1014557107


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#