#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba ankylozující spondylitidy v roce 2010

26. 11. 2010

K tomu, jak by měla v současnosti vypadat léčba ankylozující spondylitidy, se v následujícím textu vyjádřil Stephen Paget, vedoucí lékař revmatologického centra v New Yorku. U každého systémového zánětlivého kloubního postižení či entezopatie podle něj existuje hned několik hlavních terapeutických cílů...

K tomu, jak by měla v současnosti vypadat léčba ankylozující spondylitidy, se v následujícím textu vyjádřil Stephen Paget, vedoucí lékař revmatologického centra v New Yorku.

U každého systémového zánětlivého kloubního postižení či entezopatie podle něj existuje hned několik hlavních terapeutických cílů:

  • zvládání bolesti a zánětu,
  • snaha vyhnout se poškození kloubů a tkání,
  • optimalizace funkce,
  • prevence rozvoje extraartikulárních příznaků, například uveitidy.
  • Už v minulosti, kdy ještě ankylozující spondylitida (AS) nebyla samostatnou nosologickou jednotkou oddělenou od revmatoidní artritidy (RA), se toto onemocnění zdálo klinicky odlišné. Pacienti s AS lépe reagovali na léčbu silnými nesteroidními protizánětlivými léky (NSAIDs), jako je indometacin nebo fenylbutazon, než na léčbu vysokými dávkami kyseliny acetylsalicylové (dokonce až čtyři tablety po 325 mg 4x denně). V současnosti terapie vychází z doporučení Evropské ligy proti revmatismu (EULAR), která navrhuje léčbu AS zahájit nejprve NSAIDs před TNF inhibitory.

    Zatímco metotrexát a sulfasalazin jsou u spondyloartropatií jako AS, psoriatické artritidy, kolitické artritidy nebo reaktivní artritidy účinné pro ovlivnění zánětu periferních kloubů, zdá se, že nejsou naopak účinné v léčbě zánětu a poškození kloubů sakroiliakálních. A proto, pokud se vyskytne axiální respektive sakroiliakální postižení, přicházejí ke slovu TNF inhibitory.

    Všech pět TNF inhibitorů, které pro léčbu AS schválila FDA, může vést k výrazným zlepšením zánětlivé a systémové povahy AS, a to možná lépe, než je tomu u některých pacientů s RA. Zatímco klinické a MRI studie u pacientů s AS prokázaly jasné klinické a funkční zlepšení včetně MRI potvrzeného zlepšení lézí kostní dřeně, tento nález nemusí korelovat s prevencí formace syndesmofytů. Existují ověřená data ze studií na zvířatech, která podporují teorii, že imunologie AS je odlišná od RA a že optimální léčba zánětu tedy nemusí nutně zamezit rozvoji kostních můstků typických pro AS tak, jako zamezí vzniku erozí právě u RA. Tento fakt však u lidí nemusí vždy platit.

    Ve chvíli, kdy je stanovena diagnóza AS, zahajuje doktor Paget léčbu NSAIDs pro omezení zánětu a také bolesti, a doporučuje celoživotní fyzikální terapii. Kromě toho odebírá vzorky pro sérologické vyšetření hepatitidy B a C a zahajuje proces schvalování jednoho z TNF inhibitorů, aby svým pacientům zajistil nejlepší možnou léčbu – takovou, která zlepší funkčnost, zabrání poškození a dostane systémovou chorobu pod kontrolu.

    (pes)

    Zdroj:

    1. Paget S. Treating ankylosing spondilitis in 2010. Medscape Rheumatology – Ask The Experts. Dostupné na www.medscape.com – publikováno on-line 30. srpna 2010.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#