#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kožní projevy psoriatické artritidy reagují lépe na podávání etanerceptu dvakrát týdně

26. 4. 2010

U pacientů s psoriatickou artritidou je vhodné podávání etanerceptu na kloubní symptomy jednou týdně. Podle nových poznatků je ale k nejlepšímu zacílení na kožní léze potřebné jeho podávání dvakrát týdně. Toto tvrzení vyplývá ze zprávy z únorového vydání British Medical Journal, která se opírá o výsledky studie PRESTA.

U pacientů s psoriatickou artritidou je vhodné podávání etanerceptu na kloubní symptomy jednou týdně. Podle nových poznatků je ale k nejlepšímu zacílení na kožní léze potřebné jeho podávání dvakrát týdně. Toto tvrzení vyplývá ze zprávy z únorového vydání British Medical Journal, která se opírá o výsledky studie PRESTA.

Studie PRESTA (Psoriasis Randomized Etanercept STudy in Subjects with Psoriatic Arthritis) vznikla za účelem vymezit účinnost dvou rozdílných dávkovacích schémat etanerceptu u pacientů se středně těžkou až těžkou formou psoriázy a aktivní psoriatickou artritidou. V Evropské unii je totiž aktuálně doporučováno následující rozdílné dávkování etanerceptu:

  • pro terapii psoriázy je to jak 50 mg týdně, tak i 50 mg 2× týdně po dobu 12 týdnů, následováno 50 mg týdně
  • a pro terapii psoriatické artritidy 50 mg týdně.
Mezinárodní randomizovaná studie zahrnovala celkem 752 pacientů s psoriázou i psoriatickou artritidou, kteří v první fázi užívali etanercept v dávce 50 mg dvakrát týdně nebo 50 mg jednou týdně, a to po dobu 12 týdnů. Etanercept byl podáván formou subkutánních injekcí. Všichni pacienti pak ve druhé fázi užívali etanercept ještě dalších 12 týdnů, tentokrát v dávce 50 mg jednou týdně.

Výsledky ukázaly, že téměř polovina pacientů (46 %) léčených etanerceptem 2× týdně dosáhla ve 12. týdnu čisté nebo téměř čisté kůže – hodnoceno pomocí PGA (physicians global assessment) psoriázy. U pacientů léčených etanerceptem 1× týdně to byla méně než třetina pacientů (32 %).

U více než tří čtvrtin pacientů s oběma dávkovacími schématy se prokázalo zlepšení i na úrovni kloubních příznaků, což bylo revmatology hodnoceno jako dosažení kritérií odpovědi artritidy na terapii (77 % při užívání etanerceptu 2× týdně vs. 76 % při užívání 1× týdně). Vedlejší účinky při podávání etanerceptu byly shodné s těmi, které byly již dříve v souvislosti s tímto lékem publikované.

Data ze studie PRESTA dále prokázala, že léčba etanerceptem zlepšuje kvalitu života pacientů. Před zahájením terapie celých 95 % pacientů udávalo dyskomfort, 71 % pohybové obtíže a 68 % problémy při obvyklých činnostech. Po 24 týdnech léčby se tato čísla zásadně změnila:

  • 35 % pacientů již neudávalo bolest ani dyskomfort,
  • 41 % pacientů neudávalo žádné pohybové obtíže
  • a 37% pacientů již nemělo potíže při běžných denních činnostech.

(pes)

Zdroj:

  1. W. Sterry, British Medical Journal 2010; 340: c147. Doi: 10.1136/bmj.c147


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#