#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Koreluje aktivita revmatoidní artritidy s počasím?

15. 9. 2015

Podle výsledků prezentované práce je aktivita revmatoidní artritidy (RA) ovlivňována počasím. Klesá s množstvím slunečního svitu a nižší vlhkostí vzduchu. RA je chronické onemocnění, jehož aktivita je ovlivňována četnými vnitřními i vnějšími faktory. Zájem výzkumníků je tak směřován nejen na možnosti její léčby, ale také na potenciální vztahy aktivity choroby a dalších faktorů.

Podle výsledků prezentované práce je aktivita revmatoidní artritidy (RA) ovlivňována počasím. Klesá s množstvím slunečního svitu a nižší vlhkostí vzduchu.

RA je chronické onemocnění, jehož aktivita je ovlivňována četnými vnitřními i vnějšími faktory. Zájem výzkumníků je tak směřován nejen na možnosti její léčby, ale také na potenciální vztahy aktivity choroby a dalších faktorů. Cílem předkládané práce bylo determinovat, zda aktivita onemocnění RA koreluje se změnami počasí.

Byla provedena longitudinální analýza dat 133 pacientů s RA docházejících na revmatologické oddělení Musgrave Park Hospital v Belfastu. Pacienti museli být léčeni subkutánní anti-TNF terapií (adalimumab nebo etanercept) po dobu více než 6 měsíců. Informace o počtu bolestivých a oteklých kloubů, skóre na pacientské vizuální analogové škále bolesti (VAS), sedimentaci erytrocytů, hladině C-reaktivního proteinu a skóre aktivity onemocnění (DAS-28) byly sbírány v pěti časových bodech. V rámci faktorů počasí byly ve stejném okamžiku hodnoceny maximální a minimální teplota, tlak, množství srážek, sluneční svit, vlhkost a rychlost větru.

Pomocí analýzy kovariance byla nalezena významná korelace mezi nízkými hodnotami skóre DAS-28 a nárůstem hodin slunečního svitu (p < 0,001). Slunečné počasí bylo asociováno s poklesem DAS-28 o 0,037 (95% CI –0,059 až –0,016; p < 0,001). Významný vztah se prokázal také mezi DAS-28 a vlhkostí (p = 0,016). Vzestup vlhkosti byl asociován s nárůstem DAS-28 o 0,007 (95% CI 0,001–0,013; p = 0,016). Vyšší teploty korelovaly s nesignifikantním poklesem DAS-28 (p = 0,16).

Podle výsledků prezentované práce se aktivita RA mění v závislosti na počasí. Aktivita onemocnění měřená pomocí DAS-28 byla významně nižší při slunečném a méně vlhkém počasí.

(the)

Zdroj: Savage E. M., McCormick D., McDonalds S., et al. Does rheumatoid arthritis disease activity correlate with weather conditions? Rheumatol Int 2014; DOI: 10.1007/s00296-014-3161-5.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#