#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jóga jako slibný doplněk léčby revmatoidní artritidy

22. 7. 2012

Pilotní studie prezentovaná na 31. výročním sjezdu American Pain Society se zabývala otázkou, zda může být cvičení jógy přínosné pro pacientky s revmatoidní artritidou (RA). Vzhledem k tomu, že některé medikamenty mohou být pro mladší pacientky s revmatoidní artritidou nevhodné i vzhledem k reprodukčnímu věku, hledali lékaři z University of California v Los Angeles možnou alternativu či doplněk léčby.

Do studie bylo zařazeno 26 žen s RA ve věkovém rozmezí 21–35 let. Průměrná délka trvání nemoci byla 10,5 roku. Lékaři náhodně vybrali 11 žen, které se měli dále pravidelně účastnit lekcí tzv. Iyengar jógy, zatímco zbylých 15 pacientek bylo zařazeno na čekací listinu pro tyto lekce.

Iyengar jóga je směr vycházející z hathajógy zaměřený na precizní provedení jednotlivých cviků (ásan), k čemuž využívá pásky, lavice, sáčky s pískem a jiné pomůcky, které umožní udržet tělo při cvičení v co nejdokonalejší poloze. U revmatoidní artritidy může tento směr jógy přispět ke zlepšení celkového stavu protahováním a posilováním svalového aparátu.

Po šesti týdnech obě skupiny pacientek vyplnily řadu dotazníků, které měly objektivizovat dosažené zlepšení. Skupina, která cvičila jógu, vykázala zlepšení v dotaznících zaměřených na celkové zdraví, vitalitu, omezení způsobené bolestí i celkové zlepšení stavu (použity byly dotazníky Short-Form 36, Pain Disability Index [PDI], Health Assessment Questionnaire [HAQ], Brief Symptom Inventory, Global Improvement Scale a další).

Skupina necvičivších pacientek vykazovala v těchto dotaznících výsledky srovnatelné se stavem v době zahájení studie.

Dle několika dalších kritérií ale skupina, která cvičila jógu, nedosáhla statisticky signifikantního efektu. Šlo například o dotazníky posuzující aktivitu nemoci, depresi a anxietu, handicap nebo intenzitu bolesti (Disease Activity Score [DAS28], BSI, HAQ).

Podle autorů pilotní studie je možné, že výsledků nebylo dosaženo i vzhledem ke krátkému trvání studie a další přínos cvičení by bylo možné očekávat později. Problémem je i velmi nízký počet zúčastněných a obtížná kontrola placeba u všech intervencí zahrnujících fyzickou aktivitu.

(hak)

Zdroje: American Pain Society (APS) 31st Annual Scientific Meeting. Abstract #549; prezentováno 17. května 2012.; dostupné na: www.medscape.com



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#