#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekce Streptobacillus moniliformis považovaná za exacerbaci revmatoidní artritidy − kazuistika

12. 1. 2016

Případ 72leté ženy s revmatoidní artritidou, u které byla zjištěna infekce Streptobacillus moniliformis i bez pokousání potkanem, zdůrazňuje potřebu pečlivého vyloučení všech infekcí, které by jinak mohly být léčeny jako exacerbace revmatoidní artritidy.

Haverhillská horečka neboli horečka z krysího kousnutí či také sodoku je celosvětově se vyskytující onemocnění s ojedinělými případy popsanými rovněž v České republice. Je vyvolána Streptobacillus moniliformis nebo Spirillum minus, přenášenými převážně při pokousání potkanem, myší či jinými hlodavci.

Tato nedávno publikovaná kazuistika popisuje případ Japonky se známou revmatoidní artritidou, která byla hospitalizována s vysokou horečkou, problémy s chůzí a závažným lumbagem. Lékaři nejprve považovali stav za suspektní kompresivní zlomeninu bederního obratle se vzplanutím revmatoidní artritidy. Z krve byly během hospitalizace izolovány gramnegativní tyčky, které byly pomocí sekvenování ribozomální RNA (rRNA) identifikovány jako S. moniliformis. Pacientka ovšem negovala pokousání hlodavcem.

Na základě vyšetření mikrobiální citlivosti byla nasazena antibiotická léčba (sulbaktam/ampicilin 3,0 g každých 6 hod.). Celkový stav pacientky se zlepšil a horečka ustoupila, přetrvávala však bolest bederní páteře. MRI vyšetření ukázalo nález typický pro pyogenní spondylodiscitidu. Pokračující antibiotická léčba vedla ke zmírnění bolesti a obnovení pohyblivosti a schopnosti chůze. Pacientka byla po 71 dnech propuštěna z nemocnice.

Vzhledem ke zkušenostem z popsaného případu autoři zdůrazňují pečlivé vyloučení všech infekcí v rámci diferenciální diagnostiky exacerbace revmatoidní artritidy. Navíc upozorňují na možnost infekce S. moniliformis i bez přímého pokousání hlodavcem.

(zza)

Zdroj: Nei T., Sato A., Sonobe K. et al. Streptobacillus moniliformis bacteremia in a rheumatoid arthritis patient without a rat bite: a case report. BMC Res Notes 2015 Nov 19; 8 (1): 694; doi: 10.1186/s13104-015-1642-6.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#