#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence revmatoidní artritidy u žen stoupá

22. 8. 2010

Incidence revmatoidní artritidy (RA) u žen v letech 1995 až 2007 narostla, jak vyplývá z nově publikované studie vědců z Mayo Clinic. Tento vzestup následoval po čtyřech dekádách poklesu incidence a autoři nyní jako o možných důvodech spekulují o vlivech prostředí, jako je kouření cigaret, deficit vitaminu D nebo nižší dávky syntetických estrogenů v orálních kontraceptivech.

Incidence revmatoidní artritidy (RA) u žen v letech 1995 až 2007 narostla, jak vyplývá z nově publikované studie vědců z Mayo Clinic. Tento vzestup následoval po čtyřech dekádách poklesu incidence a autoři nyní jako o možných důvodech spekulují o vlivech prostředí, jako je kouření cigaret, deficit vitaminu D nebo nižší dávky syntetických estrogenů v orálních kontraceptivech. Studie zahrnuje epidemiologická data RA za více než 50 let a je publikována v červnovém vydání odborného časopisu Arthritis and Rheumatism.

Současná studie je založená na předchozím výzkumu z let 1955–1994 a dále se zabývá stanovením incidence a prevalence RA v letech následujících, tedy 1995–2007. Vědci zkoumali lékařské záznamy 1761 pacientů z Minnesoty ve věku nad 18 let, kteří měli stanovenu jednu či více diagnóz artritidy (včetně degenerativní artritidy a osteoartritidy). Po zhodnocení těchto záznamů byla diagnóza RA zjištěna u 466 pacientů s průměrným věkem incidence choroby 55,6 roku. Z toho 321 pacientů (69 %) byly ženy.

Byl pozorován mírný nárůst incidence RA u žen během doby trvání studie, který následoval prudký pokles incidence v předcházejících čtyřech dekádách. Výsledky ukazují, že incidence RA u žen v letech 1995–2007 vzrostla o 2,5 % ročně, zatímco u mužů byl zaznamenán naopak pokles o 0,5 %. Jak bylo očekáváno, byl během stejného časového úseku zaznamenán také nárůst prevalence RA z 0,62 % v roce 1995 na 0,72 % v roce 2005.

Předcházející studie jasně demonstrovaly, že kouření cigaret je spojeno s vyšším rizikem rozvoje RA u obou pohlaví. Zatímco podíl kouření ve Spojených státech celkově klesá, tento pokles je u žen pomalejší než u mužů. To by podle vědců mohlo částečně vysvětlovat mírný nárůst incidence RA právě u ženského pohlaví.

Dále lékaři poznamenávají, že i nižší dávky estrogenů v moderních perorálních kontraceptivech poskytují menší ochranu proti rozvoji RA než dřívější vyšší dávky. Kromě toho několik studií prokázalo, že s rozvojem RA je spojen také deficit vitaminu D, který u žen rovněž v posledních dekádách stoupl.

(pes)

Zdroj:

  1. Myasoedova E. Arthritis & Rheumatism 2010;62(6):1576–1582. DOI: 10.1002/art.27425.


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#