#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Histologické vyšetření synovie u pacientů s revmatoidní artritidou prokázalo probíhající zánět i při remisi onemocnění

17. 6. 2015

I v klinické remisi je u pacientů s revmatoidní artritidou (RA) přítomen kloubní zánět prokazatelný při histologickém vyšetření, který odpovídá nálezu při zobrazovacím vyšetření.

Britští autoři ověřovali hypotézu, že synovitida zjištěná při magnetické rezonanci (MR) a ultrasonografickém vyšetření u pacientů s RA v remisi odráží stále probíhající histopatologický zánět kloubu. Analyzovali 15 vzorků synovie od 14 pacientů, které byly získány při chirurgickém zákroku v době remise RA.

Ve vzorcích byla hodnocena přítomnost hyperplazie synoviální výstelky a stromatu, přítomnost zánětu, lymfoidních uzlů a cévní zásobení. Výsledky byly klasifikovány jako minimální/mírná/střední/vysoká aktivita choroby. Dále byla zjišťována korelace mezi histologickými výsledky a výsledky zobrazovacího vyšetření provedeného do 4 měsíců po operaci. Ze 14 hodnocených pacientů užívali 4 inhibitory TNF-α, 4 metotrexát v monoterapii, 4 metotrexát a hydroxychlorochin a 1 hydroxychlorochin a sulfasalazin.

Histologické vyšetření ukázalo vysokou aktivitu choroby u 4 vzorků, střední u 6 vzorků, mírnou u 3 vzorků a minimální u 2 vzorků. Tři ze 4 pacientů léčených inhibitory TNFα spadali do kategorie s minimální nebo nízkou aktivitou choroby. Ultrasonografické vyšetření ukázalo přítomnost synovitidy v 80 % kloubů a MR prokázala synovitidu a otok kostní dřeně na 86 % snímků.

Jak autoři uzavírají, i přes klinickou remisi prokázalo histologické a zobrazovací vyšetření přetrvávající aktivitu choroby, která může vysvětlovat mechanismus radiografické progrese.

(zza)

Zdroj: Anandarajah A., Thiele R., Giampoli E., et al. Patients with rheumatoid arthritis in clinical remission manifest persistent joint inflammation on histology and imaging studies. J Rheumatol. 2014 Nov; 41 (11): 2153–60. Epub 2014 Oct 1. doi: 10.3899/jrheum.140411 



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#