#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Etanercept vede k úpravě počtu NK-buněk a B-lymfocytů v periferní krvi u pacientů s revmatoidní artritidou či psoriatickou artritidou

28. 4. 2014

Etanercept (ETN) je látka používaná při léčbě revmatoidní artritidy (RA) a psoriatické artritidy (PsA). Jedná se o humanizovanou protilátku proti tumor nekrotizujícímu faktoru alfa (antiTNF-alfa). Dosud bylo publikováno několik studií, které byly soustředěny na efekt antiTNF-alfa na buňky periferní krve.

Etanercept (ETN) je látka používaná při léčbě revmatoidní artritidy (RA) a psoriatické artritidy (PsA). Jedná se o humanizovanou protilátku proti tumor nekrotizujícímu faktoru alfa (antiTNF-alfa). Dosud bylo publikováno několik studií, které byly soustředěny na efekt antiTNF-alfa na buňky periferní krve. Aktuálně publikovaná studie italských autorů byla zaměřena na zkoumání buněk periferní krve u pacientů s RA či PsA, kteří byli léčeni etanerceptem. Autoři se ptali na to, jaké změny se odehrávají na lymfocytech a zda tyto změny mohou mít vliv na aktivitu základní nemoci.

Do studie bylo zařazeno 82 pacientů s RA a 32 s PsA. Zkoumané parametry byly hodnoceny před zahájením léčby ETN a dále po 14, 22, 54 a 102 týdnech. Vedle laboratorních parametrů byly hodnoceny také skóre aktivity choroby 28 (DAS28) a klinická odpověď. Lymfocytární podtypy (T-buňky, B-buňky a NK-buňky byly charakterizovány imunofenotypicky.

U obou skupin pacientů, jak s RA tak i s PsA, byl ve srovnání s kontrolami prokázán snížený počet NK-buněk a B-buněk před zahájením léčby ETN. Již v době před zahájením léčby ETN byla pozorována negativní korelace mezi skóre DAS28 a počtem B-lymfocytů u pacientů s RA. Během léčby ETN byl u obou skupin pacientů pozorován signifikantní setrvalý vzestup počtu NK-buněk a B-lymfocytů až k normálním hladinám. Vzestup NK-buněk byl spojen s dobrou či slušnou klinickou odpovědí na ETN jak u RA, tak i u PsA pacientů.

Co lze z této studie vyvozovat? Počet NK-buněk a B-lymfocytů v periferní krvi se v průběhu léčby RA či PsA etanerceptem upravil k normě. Bylo pozorováno spojení mezi počtem NK-buněk a B-lymfocytů a aktivitou základního onemocnění, což naznačuje, že tyto změny mohou být zprostředkované etanerceptem.

(eza)

Zdroj: Conigliaro P. Restoration of peripheral blood Natural Killer and B cell levels in patients affected by Rheumatoid and Psoriatic Arthritis during Etanercept treatment. Clin Exp Immunol. – publikováno online 25. března 2014; doi: 10.1111/cei.12335



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#