#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita podávání etanerceptu u středně těžké až těžké psoriázy – závěry mezinárodní studie Pristine

28. 11. 2010

Data z mezinárodní studie demonstrují, že etanercept je efektivní v léčbě středně těžké až těžké psoriázy se signifikantním zlepšením PASI skóre. Tyto poznatky, prezentované na 40. výročním setkání Evropské společnosti pro výzkum v dermatologii, vycházejí ze studie PRISTINE...

Data z mezinárodní studie demonstrují, že etanercept je efektivní v léčbě středně těžké až těžké psoriázy se signifikantním zlepšením PASI skóre (Psoriasis Area and Severity Index). Tyto poznatky, prezentované na 40. výročním setkání Evropské společnosti pro výzkum v dermatologii, vycházejí ze studie PRISTINE (PsoRiasis study to assess effIcacy and SafeTy IN subjects taking Etanercept 50 mg once weekly and twice weekly with adjunct therapy) – multicentrické, randomizované, dvojitě zaslepené studie vyhodnocující efektivitu a bezpečnost dvou dávkovacích terapeutických režimů.

Do studie PRISTINE bylo zařazeno celkem 273 pacientů starších 18 let z 32 různých míst Evropy, Střední Ameriky a Asie s aktivní, klinicky stabilní středně těžkou až těžkou plakovou psoriázou. Efektivita léčby byla posuzována prostřednictvím PASI skóre, standardu v hodnocení kožní aktivity onemocnění. Respondenti byli randomizováni během 12 týdnů trvající dvojitě zaslepené fáze do skupin, kterým byl podáván etanercept v dávce 50 mg buď jednou, nebo dvakrát týdně spolu s omezenými dávkami topické léčby. Během 12. až 24. týdne byl všem pacientům podáván etanercept v dávce 50 mg jednou týdně společně s veškerou indikovanou topickou léčbou.

Na konci studie, ve 24. týdnu, dosáhlo 61 % pacientů, kterým byl etanercept podáván jednou týdně, a 78 % pacientů, kterým byl etanercept podáván dvakrát týdně, PASI skóre 75. 32 % z první a 48 % z druhé skupiny dosáhlo PASI skóre 90. Tyto výsledky podporují závěry předchozí studie CRYSTEL (Clinical Randomized Year-long STudy assessing the safety and efficacy of EnbreL in Psoriasis), která demonstrovala to, že etanercept nabízí pacientům spolehlivé a udržitelné zlepšení kvality pokožky.

(hak)

Zdroj:

  1. Strohal R., et al.: Efficacy and safety of etanercept for the treatment of moderate-to-severe psoriasis when used with adjunctive topical therapy as needed: the PRISTINE trial. 40th Annual European Society for Dermatological Research (ESDR) Meeting, Helsinky, Finsko. Prezentováno dne 9. září 2010.


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#