#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt fyzické aktivity na depresivní symptomatiku u pacientů s chronickým onemocněním

13. 7. 2012

Mezi pacienty s chronickým onemocněním je velmi častá fyzická inaktivita a stejně tak i deprese jako komorbidita.

Systematický přehled a metaanylýza randomizovaných kontrolních studií

Mezi pacienty s chronickým onemocněním je velmi častá fyzická inaktivita a stejně tak i deprese jako komorbidita. Přehled publikovaný v amerických Archives of Internal Medicine v lednu tohoto roku se zabýval vlivem pravidelného cvičení na depresivní symptomatiku u pacientů s chronickým onemocněním. Cílem bylo posoudit vliv fyzické aktivity na průběh deprese a a zjistit, zda se výsledky liší dle onemocnění a klinického stavu pacientů.

Do metaanalýzy bylo zařazeno 90 studií publikovaných do ledna 2011, kterých se zúčastnilo 10 534 pacientů s chronickým onemocněním. Zařazeni byli pacienti s onemocněním kardiovaskulárního systému, chronickou obstruktivní plicní nemocí (CHOPN), Parkinsonovou nemocí, revmatickými onemocněními a s dalšími diagnózami. Požadavkem na zařazené studie bylo randomizované rozdělení na skupinu s intervencí, která zahrnovala fyzickou aktivitu, a na skupinu bez této intervence a dalším požadavkem bylo také posouzení tíže deprese na začátku, v průběhu a na konci studie.

Pravidelná fyzická aktivita vedla k signifikantnímu poklesu depresivní symptomatiky. Většího antidepresivního efektu bylo dosaženo v případech, kdy byla počáteční deprese vyššího stupně a pacienti dodrželi doporučenou intenzitu fyzické aktivity. Evidentní bylo i zlepšení deprese u nemocných s mírnou až středně těžkou depresí, kterým cvičení pomohlo ke zlepšení funkčních vlastností.

Dle výsledků této metaanalýzy dokáže zařazení pravidelné fyzické aktivity redukovat depresivní symptomatiku u pacientů s chronickým onemocněním.

(hak)

Zdroj: Herring M. P. et al. Effect of exercise training on depressive symptoms among patients with a chronic illness: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2012; 172 (2): 101–111; doi: 10.1001/archinternmed.2011.696



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#