#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dodržování léčby u pacientů s ankylozující spondylitidou

15. 5. 2013

Dodržování farmakoterapie ankylozující spondylitidy (AS) a revmatoidní artritidy (RA) je přijatelné. Podle argentinské studie se 112 pacienty činí 92,5 %, resp. 74,6 %. Horší výsledky byly zjištěny při dodržování cvičení.

Dodržování farmakoterapie ankylozující spondylitidy (AS) a revmatoidní artritidy (RA) je přijatelné. Podle argentinské studie se 112 pacienty činí 92,5 %, resp. 74,6 %. Horší výsledky byly zjištěny při dodržování cvičení.

Cílem této studie bylo zhodnotit míru dodržování léčby u pacientů s AS, porovnat ji s pacienty s RA a určit faktory spojené se špatným dodržováním léčby. Zahrnuto bylo 59 po sobě následujících pacientů s AS, z nichž 73 % tvořili muži, průměrný věk byl 47 let a střední délka trvání choroby 120 měsíců. Kontrolní skupinu tvořilo 53 pacientů s RA, z nichž bylo 70 % žen, průměrný věk byl 56 let a střední délka trvání choroby 156 měsíců. Dodržování léčby bylo hodnoceno podle dotazníku Compliance Questionnaire on Rheumatology (CQR) a dodržování cvičení podle dotazníku Exercise Attitude Questionnaire-18 (EAQ-18).

Pacienti byli rozděleni do skupin dodržování či nedodržování léčby/cvičení podle hraničního dosaženého skóre 60 v každém z dotazníků. Míra dodržování léčby u AS činila 74,6 % a byla významně nižší než u RA (92,5 %, p = 0,01). Dodržování doporučeného cvičení bylo u AS i RA nízké, průměrné dosažené skóre v dotazníku EAQ bylo 40,7 u AS a 42,6 u RA. Nedodržování léčby nebylo u žádné z chorob spojeno s žádným z hodnocených faktorů (pohlaví, věk, délka trvání choroby, vzdělání, zdravotní pojištění, přítomnost deprese, aktivity choroby).

Dodržování léčby je u pacientů s AS uspokojivé, i když nedosahuje takové míry jako u pacientů s RA. Méně uspokojivé výsledky byly zjištěny u dodržování doporučeného cvičení. Nebyly identifikovány žádné faktory spojené se špatným dodržováním léčby.

(zza)

Zdroj: Arturi P., Schneeberger E. E., Sommerfleck F., et al. Adherence to treatment in patients with ankylosing spondylitis. Clin Rheumatol. 2013 Mar 21. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#