#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dobu do otěhotnění u žen s revmatoidní artritidou prodlužuje vyšší aktivita choroby

20. 6. 2014

Terapeutické postupy u žen s revmatoidní artritidou (RA), které chtějí otěhotnět, zahrnují dosažení nízké aktivity choroby (dle DAS28) a posouzení přínosu nesteroidních antirevmatik (NSAID) a vyšších dávek prednisonu. Tyto faktory byly v nizozemské celonárodní prospektivní studii PARA spojeny s delší dobou do otěhotnění.

Řada žen s RA se pokouší o těhotenství i déle než 12 měsíců. Cílem této studie bylo identifikovat parametry, které úspěšnost početí u žen s RA nepříznivě ovlivňují. Zařazeno bylo 245 žen s RA, které se snažily otěhotnět nebo byly v prvním trimestru těhotenství. U 42 % z nich přesáhla doba do otěhotnění 12 měsíců.

Faktory, které byly nezávisle spojeny s delší dobou do početí, zahrnovaly věk (poměr rizik [HR] = 0,96 na každý rok věku), nuliparitu (HR = 0,52), aktivitu RA dle DAS28 (HR = 0,81 na každý bod zvýšení skóre), užívání NSAID (HR = 0,66) a prednisonu (HR = 0,61). Vliv užívání prednisonu byl závislý na dávce a byl významnější při dávce > 7,5 mg. Dobu do otěhotnění naopak neprodloužily kouření, délka trvání choroby, přítomnost revmatoidního faktoru, protilátek proti citrulinovaným proteinům, předchozí užívání metotrexátu a sulfasalazinu.

Z této studie jasně vyplývá, že doba do otěhotnění u žen s RA se prodlužuje s věkem, při nuliparitě, vyšší aktivitě choroby a užívání NSAID a prednisonu, což naznačuje směřování terapeutického postupu u těchto pacientek.

(zza)

Zdroj: Brouwer J., Hazes J. M., Laven J. S., et al. Fertility in women with rheumatoid arthritis: influence of disease activity and medication. Ann Rheum Dis. 2014 May 15; pii: annrheumdis-2014-205383; doi: 10.1136/annrheumdis-2014-205383. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#