#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dávky glukokortikoidů spojené se zvýšenou mortalitou při terapii revmatoidní artritidy

13. 1. 2014

Glukokortikoidy tvoří pilíř léčby revmatických nemocí i přesto, že s jejich užitím je spojena řada nežádoucích účinků. Na otázku, zda existují prahy dávek (denní a kumulativní) spojené s menšími riziky, se pokusili odpovědět lékaři z Texaského centra pro léčbu revmatických nemocí v San Antoniu

Glukokortikoidy tvoří pilíř léčby revmatických nemocí i přesto, že s jejich užitím je spojena řada nežádoucích účinků. Na otázku, zda existují prahy dávek (denní a kumulativní) spojené s menšími riziky, se pokusili odpovědět lékaři z Texaského centra pro léčbu revmatických nemocí v San Antoniu. Ve své práci stanovili dávky kortikosteroidů, jejichž překročení je již u pacientů s revmatoidní artritidou (RA) spojeno se zvýšenou mortalitou.

Do studie byli zařazeni pacienti z několika revmatologických center. Jednou za rok byly hodnoceny dávky užitých glukokortikoidů, dále demografické a socioekonomické faktory a klinické a laboratorní známky RA. U pacientů byly definovány také rizikové faktory kardiovaskulární. Analýza byla provedena s využitím zejména Coxova regresního modelu proporcionálních rizik.

Do studie bylo zařazeno 779 pacientů, u nichž bylo dokladováno sledování za 7 203 osobolet. V průběhu sledování zemřelo 237 pacientů, míra úmrtnosti byla stanovena 3,2/100 osobolet (95% CI 2,8–3,7). U úmrtí představovaly polovinu příčin kardiovaskulární nemoci (n = 120), kardiovaskulární mortalita byla 1,9/100 osobolet (95% CI 1,5–2,4). Podávání glukokortikoidů bylo spojeno s na dávce závislou zvyšující se mortalitou ze všech příčin, přičemž přizpůsobená míra rizika (HR – hazard ratio) byla 1,04 na mg denně podávaného prednisonu (95% CI 1,02–1,06). Ve srovnání s pacienty, kteří glukokortikoidy v terapii nedostávali, byl při terapii kortikoidy práh denně podávaného prednisonu již spojeného se zvyšující se mortalitou ze všech příčin 8–15 mg, uzpůsobená HR 1,78 (95% CI 1,22–3,60). U kumulativní dávky glukokortikoidů bylo minimum spojené s rizikem mortality ze všech příčin 40 g s HR 7,89 (95% CI 1,25–2,44).

Dle této analýzy je tedy podávání glukokortikoidů u revmatoidní artritidy spojené se zvýšenou mortalitou, která je závislá na dávce. A zdá se, že mohou existovat dávkové prahy, které ke zvýšení mortality ještě nevedou.

(eza)

Zdroj: Del Rincón I., et al. Glucocorticoid dose thresholds associated with all-cause and cardiovascular mortality in rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum – publikováno online 7. října 2013; doi: 10.1002/art.38210



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#