#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chlamydie pomůže určit typ spondylartritidy

24. 7. 2009

Spondylartritida je projevem ankylozující spondylitidy (Bechtěrevovy nemoci), psoriatické artritidy, enteropatické spondylartritidy, reaktivní artritidy a nediferencované artritidy; nespecifické projevy se mohou časem diferencovat do jedné z konkrétních spondylartritid.

Spondylartritida je projevem ankylozující spondylitidy (Bechtěrevovy nemoci), psoriatické artritidy, enteropatické spondylartritidy, reaktivní artritidy a nediferencované artritidy; nespecifické projevy se mohou časem diferencovat do jedné z konkrétních spondylartritid.

U reaktivní artritidy (ReA) je vztah k infekci zřejmý, často artritidě předchází právě chlamydiová uretritida, cervicitida nebo prostatitida. Odborníci se v nové studii zabývali otázkou, zda neexistuje podobná asociace s chlamydiovou infekcí u nediferencované spondylartritidy (uSpA), která by tak vlastně splňovala kritéria pro ReA.

Séronegativní spondylartritida jako klinická jednotka

Spondylartritida představuje skupinu artritid, které bývají asociovány s antigenem HLA-B27, netvoří se u nich revmatoidní faktory (jsou tzv. séronegativní) a ve svém průběhu se vyznačují určitými klinickými syndromy. Mezi společné příznaky patří většinou bolesti zad. Zánět obvykle začíná v místech, kde se šlachy upínají ke kosti (entezitida).

Nová studie z Floridy se týká nediferencované spondylartritidy (uSpA)

Studie Johna D. Cartera a jeho kolektivu z univerzity na jižní Floridě zahrnovala analýzu krve a synoviální tekutiny od 26 pacientů, kteří měli chronickou uSpA nebo chlamydií indukovanou ReA. Vzorky synoviální tekutiny od 167 pacientů s osteoartritidou byly použity jako kontroly. Klíčovým vyšetřením bylo stanovení chlamydiové DNA.

Všichni pacienti byli dotazováni na jejich nedávné sexuální poměry, aby se vyloučil nebo potvrdil jejich možný kontakt s chlamydií. Výsledky ukázaly, že chlamydiová infekce byla u pacientů s uSpA zastoupena v 62 % (přičemž infekce byla u většiny pacientů asymptomatická), což je prokazatelně vyšší než 12 % u kontrol. Může se tedy ve skutečnosti jednat o dříve nerozpoznanou ReA.

Vyšší incidence ReA může znamenat zátěž pro zdravotnický systém Každý rok se v USA objevuje až 150 000 případů chlamydia trachomatis indukované ReA v porovnání se 120 000 novými případy revmatoidní artritidy.

Tento odhad je ještě podhodnocený vzhledem k tomu, že neobsahuje případy, jejichž původcem je Chlamydia pneumoniae. „Chlamydií indukovaná ReA tedy představuje značnou zátěž pro systém zdravotní péče USA a jiných národů a její dopad na tyto systémy může být značně podceňován,“ prohlašují autoři.

Stanovení chlamydiové DNA jako metoda volby v diferenciální diagnostice uSpA

Protože ženy s chlamydiovou infekcí genitálu bývají často asymptomatické, vzniká pak také diagnostický problém, kdy velká část pacientek s ReA uniká své diagnóze, případně je zařazena chybně mezi uSpA.

Přestože neexistuje spolehlivý diagnostický test na chlamydií indukovanou ReA, mělo by být testování chlamydiové DNA v synoviální tekutině u pacientů s uSpA, u nichž je na ReA podezření, asi nejvhodnější diagnostickou metodou.

(pum)

Zdroj: John D. Carter, Arthritis & Rheumatism, Volume 60, Issue 5, Date: May 2009, Pages: 1311–1316.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#