#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Celková léčby lupénky u dětí

7. 3. 2009

Volba léčby lupénky je u dětí stejně jako u dospělých závislá na rozsahu a intenzitě postižení, na typu a lokalizaci kožních lézí a na současném výskytu dalších projevů nemoci (kloubní onemocnění apod.).

Volba léčby lupénky je u dětí stejně jako u dospělých závislá na rozsahu a intenzitě postižení, na typu a lokalizaci kožních lézí a na současném výskytu dalších projevů nemoci (kloubní onemocnění apod.).

Naštěstí má většina dětských pacientů pouze mírnou formu nemoci, která dobře reaguje na místní léčbu. Jen malá část pacientů s rychle se rozvíjející agresivnější formou nemoci vyžaduje nasazení léčby celkové. Zkušeností s touto léčbou stále přibývá a do léčby dětí jsou postupně zaváděny stejné preparáty, které prokázaly svou účinnost u dospělých.

K nejčastěji celkově podávaným lékům na psoriázu u dětí patří retinoidy, metotrexát a cyklosporin. Všechny jsou u dětí běžně podávány z jiných indikací, než je lupénka, a tak je s nimi dostatek zkušeností ohledně vedlejších účinků. Retinoidy se užívají u akné a nemocí s poruchou rohovění. Jejich nejobávanějším vedlejším účinkem je teratogenita, a tak nejsou doporučovány ženám ve fertilním věku. Po ukončení léčby by žena neměla nejméně 3 roky otěhotnět.

Metotrexát je běžně podáván dětem s revmatologickými onemocněními, při léčbě lupénky je rezervován pro nejtěžší formy. K jeho možným vedlejším účinkům patří porucha krvetvorby a poškození jaterní tkáně patrné na zvýšení jaterních testů. Cyklosporin je používán k imunosupresi po transplantacích a u autoimunitních onemocnění. Může poškozovat ledviny a zvyšovat krevní tlak.

Biologická léčba preparáty blokujícími jednotlivé působky imunitních reakcí je používána u dospělých, u dětí bylo pro léčbu lupénky 22. 12. 2008 schváleno podávání jednoho z takových preparátů – Enbrelu – pacientům od 8 let. Pro pacienty s dětským zánětem kloubů, tzv. juvenilní idiopatickou artritidou, je přitom Enbrel s dobrými výsledky používán již od věku 4 let.

Léčba světlem – fototerapie – patří k poměrně bezpečným a dobře snášeným léčeným procedurám. Nejvýhodnější je UV-B záření úzkého spektra o vlnové délce 311–313 nm. Účinek může být posílen i použitím léků zesilujících fotosenzibilizaci, tzv. psoralenů.

V patogenezi lupénky se spekulovalo také o vlivu streptokokové infekce, rozsáhlé studie však neprokázaly účinnost ani antibiotické léčby, ani operace krčních mandlí.

(van)

Zdroj: Skin Therapy Lett. 2008; 13 (3): 1–4.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#