#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časné vyšetření ruky magnetickou rezonancí u pacientů s revmatoidní artritidou má prognostický význam

23. 10. 2013

Vstupní nález vyšetření zápěstí a ruky magnetickou rezonancí (MR) a jeho časné změny (synovitida, edém) po 3 a 6 měsících jsou nezávislými prediktory radiografické progrese revmatoidní artritidy (RA) po 1 a 2 letech.

Vstupní nález vyšetření zápěstí a ruky magnetickou rezonancí (MR) a jeho časné změny (synovitida, edém) po 3 a 6 měsících jsou nezávislými prediktory radiografické progrese revmatoidní artritidy (RA) po 1 a 2 letech. Doplňují prognózu radiografické progrese choroby stanovenou na základě klinické aktivity choroby. Do budoucna by mohly mít prognostický význam i z hlediska účinnosti léčby a tím i prevence strukturálního poškození kloubů.

Ukázala to sekundární analýza údajů 256 pacientů z randomizované placebem kontrolované studie Go-BEFORE s biologickou léčbou golimumabem. U těchto pacientů byly k dispozici výsledky vyšetření MR zápěstí a 2.–5. metakarpofalangeálního kloubu při vstupu do studie a po 3, 6, 12 a 24 měsících. Cílem bylo zhodnotit, zda RAMRIS skóre (Rheumatoid Arthritis MRI Scoring) určené z vyšetření při vstupu do studie a jeho změna po 3 a 6 měsících souvisí s progresí skóre erozí na MR a Sharpovo skóre modifikované podle van der Heijdové (vdHS) po 1 a 2 letech.

Výsledky ukázaly, že vysoké vstupní skóre RAMRIS a jeho malé zlepšení po 6 měsících z hlediska synovitidy (obě p = 0,003) a edému kostí (p = 0,02, resp. p = 0,001) jsou nezávislými prediktory radiografické progrese choroby po 1 roce. Tato souvislost byla významná nebo vykazovala stejnou tendenci i po 2 letech. S progresí choroby po 1 roce rovněž souviselo malé zmenšení edému kostí po 3 měsících (p < 0,05) a zhoršení kostní eroze o > 0,5 po 3 a 6 měsících (p < 0,003). Regresní model ukázal, že zařazení vstupních hodnot synovitidy a edému kostí a jejich změn po 3 a 6 měsících zpřesňuje prognózu radiografické progrese RA po 1 roce stanovenou na základě klinické aktivity choroby.

Tato studie ukázala prediktivní význam časného MR vyšetření ruky u pacientů s RA, které může mít klinický i terapeutický význam.

(zza)

Zdroj: Baker J. F., Ostergaard M., Emery P., et al. Early MRI measures independently predict 1-year and 2-year radiographic progression in rheumatoid arthritis: secondary analysis from a large clinical trial. Ann Rheum Dis. 2013 Jul 31; doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203444. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#