#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba zlepšuje mikrovaskulární dysfunkci u Běchtěrevovy choroby

28. 7. 2009

U pacientů s ankylozující spondylitidou (Bechtěrevovou chorobou, AS) je většinou narušena mikrovaskulární funkce.

U pacientů s ankylozující spondylitidou (Bechtěrevovou chorobou, AS) je většinou narušena mikrovaskulární funkce. Jak ale ukazuje zpráva, která vyšla v březnu 2009 v odborném časopisu Annals of the Rheumatic Diseases, podávání etanerceptu (blokátoru tumor necrosis faktoru – TNF-alfa) může tento stav zlepšit.

Ankylozující spondylitida zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob Jak uvedl jeden z vědců, kteří se na studii podíleli, Dr. Michael T. Nurmohamed, u pacientů trpících ankylozující spondylitidou je riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění větší než u běžné populace. Proto je třeba tomuto riziku předcházet. Blokátory TNF-alfa mohou mít v takové situaci příznivý vliv a mohou tak pomoci zvýšené kardiovaskulární riziko zvládat.

Studie v nizozemské režii

Dr. Nurmohamed z amsterdamského Jan van Breemen Institute zkoumal a hodnotil společně se svými kolegy vliv podávání léčby antiTNF-alfa u 15 pacientů s ankylozující spondylitidou. Těm byl etanercept podáván celkem jeden měsíc a hodnoceny byly jejich mikrovaskulární funkce. Jako kontrolní skupina sloužili pacienti bez diagnózy ankylozující spondylitidy.

Před podáním biologické léčby…

U pacientů s Bechtěrevovou chorobou byla vazodilatační reakce po podání acetylcholinu významně nižší než u zdravých kontrol. Naproti tomu vazodilatace se po podání nitroprusidu sodného mezi oběma skupinami nelišila. U pacientů s AS se ale prokázal nižší jak relativní, tak i absolutní postischemický návrat cévy k normálu.

… po podání biologické léčby

Naopak po jednom měsíci podávání etanerceptu se reakce na vazodilatační faktory v obou skupinách skoro nelišily a cévy pacientů s AS se do „normálního“ stavu dostávaly stejně jako cévy zdravých kontrol.

Jak uvedl Dr. Nurmohamed, vědci v současné době provádějí dlouhodobější studii, jejíž výsledky budou později porovnány se staršími daty. Doporučuje také, aby se lékaři při snižování kardiovaskulárních rizik zaměřovali nejen na „tradiční“ rizikové faktory, jako je kouření nebo obezita, ale i na efektivní potlačování různých zánětlivých procesů.

(kam)

Zdroj: van Eijk I. C. et al.: Microvascular function is impaired in ankylosing spondylitis and improves after tumour necrosis factor alpha blockade. Ann Rheum Dis. 2009 Mar; 68 (3): 362–6.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#