#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ankylozující spondylitida: informace pro lékaře

28. 1. 2014

Ankylozující spondylitida (AS) nebo také Bechtěrevova choroba patří mezi chronická zánětlivá systémová onemocnění s maximem postižení sakroiliakálních (SI) kloubů a axiálního skeletu. Jedná se o revmatické onemocnění doprovázené dlouhodobými bolestmi, zprvu v dolní a později v celé páteři.

Ankylozující spondylitida (AS) nebo také Bechtěrevova choroba patří mezi chronická zánětlivá systémová onemocnění s maximem postižení sakroiliakálních (SI) kloubů a axiálního skeletu. Jedná se o revmatické onemocnění doprovázené dlouhodobými bolestmi, zprvu v dolní a později v celé páteři.

Epidemiologie

Obecně kolísá výskyt onemocnění od 0,1 % do 1 %, přičemž narůstá se vzdáleností od rovníku. Prevalence AS v České republice se uvádí kolem 0,1 %. Muži jsou postiženi dvakrát až třikrát častěji než ženy. První příznaky se obvykle objevují před 40. rokem věku.

Etiologie a patofyziologie

Etiologie onemocnění není doposud zcela objasněna. Pravděpodobně se však jedná o kombinaci genetické predispozice, kde je nejčastěji zmiňována přítomnost antigenu HLA B27, a vlivů zevního prostředí, které iniciují rozvoj zánětlivého procesu. Ten primárně postihuje úpony šlach a ligament na kostech (entezitida). V průběhu onemocnění dochází postupně k fibrotizaci a osifikaci postižených oblastí a konečným obrazem je pak kostěná ankylóza. Vedle SI skloubení a páteře bývají obdobnými změnami postiženy taktéž klouby končetin, zejména kyčelní. Systémovou povahu onemocnění potvrzují jeho extraskeletální formy manifestace, jakými mohou být akutní přední uveitida, zánětlivá střevní onemocnění, psoriáza, aortitida či amyloidóza.

Klinické projevy

Mezi typické axiální příznaky AS patří:

  • bolest a ztuhlost v dolní části zad vznikající nad ránem a zlepšující se rozcvičením,
  • progrese bolesti do horních oblastí páteře,
  • bolest na hrudníku (korelát artritidy sternokostálních a sternoklavikulárních kloubů),
  • bolesti ramenních a kyčelních kloubů.

Další příznaky jsou pak spojeny s eventuální přítomností periferní artritidy či některého z mimokloubních postižení.

Diagnostika

K potvrzení onemocnění jsou využívány zobrazovací metody (RTG, CT, MRI) spojené s typickými nálezy v oblasti SI skloubení a páteře, pochopitelně v kombinaci s klinickými nálezy. Základním kritériem přitom zůstává průkaz sakroiliitidy.

Terapie

Terapie AS spojuje rehabilitační metody předcházející zatuhnutí páteře a protizánětlivé farmakologické prostředky, zejména nesteroidní antirevmatika, jež musí být užívány dlouhodobě. Velmi nadějné je rovněž využití biologické léčby, a to především TNF blokujících léků.

Zdroj: Lawrence H. B.: Ankylosing Spondylitis and Undifferentiated Spondyloarthropathy. Publikováno 5. 8. 2013 na Medscape.com v sekci Reference – Drug, Diseases and Procedures. (article 332945)



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#