#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktivita revmatoidní artritidy je nižší při slunečném počasí a nízké vlhkosti vzduchu

15. 9. 2015

Irská studie se 133 pacienty ukázala, že aktivita revmatoidní artritidy (RA) je při léčbě etanerceptem nebo adalimumabem významně nižší ve slunečných dnech a ve dnech s nižší vlhkostí vzduchu. Teplota vzduchu aktivitu choroby neovlivňuje.

Cílem studie bylo zhodnotit aktivitu RA v závislosti na počasí. Jednalo se o longitudinální analýzu provedenou u pacientů s RA na revmatologickém oddělení nemocnice Musgrave Park v Belfastu (Severní Irsko). Zařazení pacienti užívali nejméně po dobu 6 měsíců subkutánní inhibitor TNFα (adalimumab nebo etanercept). V pěti časových okamžicích studie byly hodnoceny počet citlivých kloubů, oteklých kloubů, sedimentace erytrocytů, hladina C-reaktivního proteinu, bolest podle VAS (vizuální analogová škála) a skóre aktivity choroby (DAS-28). U každého pacienta byla pomocí kovariantní analýzy hodnocena souvislost skóre DAS-28 s jednotlivými faktory počasí: minimální a maximální teplota, tlak vzduchu, přeháňky, sluneční svit, vlhkost vzduchu a rychlost větru.

Nedávno publikované výsledky ukázaly významnou korelaci mezi nižší aktivitou choroby a delší dobou slunečního svitu (p < 0,001). Slunečné počasí vedlo k průměrnému poklesu DAS-28 o 0,037. Naopak zvýšená vlhkost vzduchu byla spojena s vyšší aktivitou choroby (p = 0,016). Při vyšší vlhkosti vzduchu stouplo skóre DAS-28 o 0,007. Vyšší teplota vzduchu byla spojena pouze s nevýznamným snížením DAS-28.

Tyto výsledky upřesňují moudrost našich prababiček, že „na revma platí sucho a teplo“. Podle medicíny založené na důkazech snižuje u pacientů léčených inhibitory TNFα aktivitu RA sluneční svit a nižší vlhkost vzduchu.

(zza)

Zdroj: Savage E. M., McCormick D., McDonald S., et al. Does rheumatoid arthritis disease activity correlate with weather conditions? Rheumatol Int. 2014 Oct 24. [Epub ahead of print]

 

 



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#