#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aerobní aktivita je bezpečná a účinná i u pacientů s revmatoidní artritidou

11. 8. 2010

Vědci z univerzity v Grenoblu ověřili, že kardiorespirační aerobní cvičení je u pacientů se stabilní revmatoidní artritidou bezpečné. Naopak – pravidelná fyzická aktivita vedla ke zlepšení funkčnosti, zmírnění bolestí kloubů a zvýšení kvality života. Závěry tohoto výzkumu budou publikovány v červencovém vydání odborného časopisu Arthritis Care and Research.

Dle studií hodnotících kvalitu života ve vztahu ke zdraví (HRQL, health-related quality of life) bylo zjištěno, že pacienti s revmatoidní artritidou (RA) popisují o 40 % častěji chatrné zdraví a mají dvakrát častěji limity v pohybu ve srovnání s pacienty bez RA. Současná studie, vedená lékařem A. Bailletem, se zabývala průzkumem abstrakt, která se týkala dopadu aerobní aktivity na stav pacientů s RA. Analyzováno bylo 14 studií a metaanalýza zahrnovala celkem 510 pacientů z cílové skupiny a 530 kontrolních subjektů. Účastníci studií měli průměrný věk 44–68 let a délka trvání RA byla v rozmezí 1–16 let. Srovnávány byly parametry HRQL, výsledky v HAQ (Health Assessment Questionnaire), počet postižených kloubů a bolest hodnocená prostřednictvím vizuální analogové škály (VAS).

Výsledky prokázaly, že pacienti se stabilní RA mohou mít z pravidelné aerobní aktivity prospěch. Tato aktivita se zdá bezpečná a její účinky, byť nevelké, pomáhají snižovat bolesti kloubů a zlepšovat jejich funkčnost. Metaanalýza pak prokázala, že cvičení zlepšuje kvalitu života, HAQ skóre a VAS skóre.

Americká revmatologická společnost v současnosti doporučuje 150 minut aerobní aktivity mírné intenzity každý týden. Bezpečné formy aerobního cvičení jsou například chůze, tanec a cvičení ve vodě. Z mnoha dalších pozitiv vedou také ke zlepšení spánku, nálady nebo k úpravě hmotnosti.

(pes)

Zdroj:

  1. Arthritis Care & Research 2010, volume 62, issue 7, pages 984–992; doi: 10.1002/acr.20146


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#