#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Život v oblasti s vysokou kriminalitou může zhoršovat průběh astmatu u dětí

1. 5. 2011

Podle závěrů studie prezentované na konferenci Pediatric Academic Societies může kontakt s násilnou kriminalitou u dětí vyvolávat exacerbace astmatu.

Podle závěrů studie prezentované na konferenci Pediatric Academic Societies může kontakt s násilnou kriminalitou u dětí vyvolávat exacerbace astmatu. Již dříve některé výzkumy naznačily, že násilí a stres ovlivňují závažnost dětského astmatu. Do uvedené studie bylo zařazeno 561 dětí s astmatem ve věku 8 až 14 let žijících v Chicagu.

Autoři studie zjišťovali od rodičů nebo pečovatelů dětí úroveň stresu a míru expozice násilí. Zároveň analyzovali data získaná z oddělení chicagské policie a určovali incidenci násilných trestných činů v místě, kde dítě žije. Výsledky ukázaly, že 41 % dětí trpělo středně těžkým nebo těžkým astmatem a 59 % dětí trpělo intermitentním nebo mírným astmatem.

Po úpravě dat s ohledem na věk dětí, pohlaví, rodinnou anamnézu a socioekonomický status se ukázalo, že děti mají téměř dvakrát větší pravděpodobnost středně těžkého až těžkého astmatu, jestliže jejich rodiče nebo pečovatelé uvádějí vysokou úroveň stresu nebo pokud žijí v oblasti s vysokou násilnou kriminalitou. I poté, co byla do hodnocení započítána míra stresu u rodičů nebo pečovatelů dětí, byla vysoká incidence násilných trestných činů stále spojena s výskytem středně těžkého až těžkého astmatu u dětí.

Uvedená studie je pravděpodobně první, která se zabývá vlivem vnímaného a skutečného násilí na dětské astma. Závěry studie naznačují, že riziko těžkého astmatu je více spojeno se skutečnou incidencí násilných trestných činů než s mírou násilí, kterou vnímají a deklarují osoby pečující o děti. Podle autorů studie však není jasné, zda skutečná míra násilí pouze nereprezentuje komplexnější problém, o kterém je známo, že má vliv na výskyt a závažnost astmatu, jako je špatné životní prostředí. Na druhou stranu je rovněž možné, že míra násilí ovlivňuje závažnost astmatu jiným dosud neznámým mechanismem. Dle autorů studie by měli dětští lékaři při péči o děti s astmatem věnovat zvýšenou pozornost prostředí, ve kterém dítě žije.

(vek)

Zdroj: Prezentováno na Pediatric Academic Societies (PAS) Annual Meeting, Vancouver, Canada, dne 1. května 2010.
Dostupné na www.sciencedaily.com



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#