#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zbytečné dodržování bezmléčné diety u dětí s atopickým ekzémem

15. 10. 2007

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje přibližně 10–12 % dětí.

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje přibližně 10–12 % dětí. Ačkoliv je jeho přesná patogeneze stále nejasná, je toto onemocnění považováno za multifaktoriální, ovlivněné zevním prostředím i dědičnými vlohami.

V útlém dětství jsou v tomto směru považovány za velmi významné zejména potravinové alergeny. Vztah potravinové alergie a atopického ekzému je stále diskutován a úloha eliminačních diet při léčbě ekzému je také věčným tématem diskusí. Zatím neexistují žádná jasná doporučení pro laboratorní testy na potravinovou alergii, a jediným jednoznačným průkazem potravinové alergie tak zůstává orální provokační test.

Autoři studie soustředili svou pozornost na alergii na kravské mléko, která může sloužit jako model potravinové alergie. Mléko je jednou z nejčastěji alergizujících potravin, těsně před vejci, lepkem a sójou. Cílem studie bylo určit opravdový výskyt klinicky prokázané alergie na kravské mléko u pacientů s atopickým ekzémem a porovnat jej s četností doporučení bezmléčné diety u té samé skupiny pacientů.

Studie se zúčastnilo 206 dětí (z toho 79 dívek) průměrného věku 48,8 měsíce, které trpěly středně závažnými projevy atopického ekzému a přicházely k vyšetření na kožní kliniku v Římě. Všem byly provedeny laboratorní testy stanovení specifického IgE v séru (RAST) proti kaseinu, alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu, dále prick testy a epikutánní testy. Vybrané skupině pacientů s podezřením na alergii na kravské mléko byl proveden také orální provokační test s mléčnými bílkovinami.

Děti byly klinicky vyšetřeny v 1., 3., 6. a 12. měsíci trvání studie. Celkem 24,2 % pacientů dodržovalo bezmléčnou dietu, ale pouze u 8,9 % z nich (tj. 2,2 % z celkového počtu pacientů) byla prokázána alergie na mléko. U všech zbývajících nevedlo znovuzavedení mléka do stravy ke zhoršení příznaků po celou dobu sledování. Z pacientů, kteří nedodržovali žádnou dietu, nebyl ani jeden alergický na kravské mléko.

Výsledky ukázaly, že alergie na kravské mléko je prokázána pouze u 2,2 % pacientů s atopickým ekzémem, zatímco bezmléčnou dietu drží 24,2 % pacientů. Potvrdilo se tak zbytečné nadužívání tohoto opatření, které může být v některých případech pro pacienty i škodlivé z hlediska dodržení správného složení stravy.

(van)



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#