#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšší riziko vzniku potravinové alergie ve vztahu k podzimnímu datu narození

15. 7. 2012

V poslední době se objevila řada prací, které potvrzují, že datum narození koresponduje s náchylností k rozvoji alergických reakcí. Podzimní datum narození je považováno za rizikový faktor vzniku potravinové alergie, avšak mechanismy, které by vysvětlovaly asociaci mezi ročním obdobím příchodu na svět a vznikem alergie, zůstávají stále otazníkem.

Částečné odpovědi mohou přinést nejnovější zjištění týmu amerických autorů, kteří v rámci výzkumného šetření studovali dvě populace dětí: 5 862 dětí z registru databáze Celostátního průzkumu zaměřeného na zdraví a výživu (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES III) a 1 514 dětí s dobře charakterizovanou potravinovou alergií z dětského oddělení alergologické kliniky Johns Hopkins Univerzity v Baltimoru (JHPAC). V rámci výzkumu zjistili, že zvýšené riziko vzniku potravinových alergií u dětí narozených na podzim bylo více prominentní u některých etnických skupin, zejména u bílé rasy, a dále u dětí s diagnózou ekzému v anamnéze.

Potravinová alergie byla definována jako spontánní hlášení akutní reakce po požití určité potraviny (NHANES) nebo jako prokázaná alergie na mléko, vejce a arašídy. V rámci databáze NHANES byly srovnávány subjekty s datem narození na podzim a v jiném ročním období ve vztahu k vyjádřené potravinové alergii za použití logistické regresní analýzy s úpravami vzhledem k etnickému původu, věku, příjmu rodiny a pohlaví. Stejná šetření byla provedena i pro srovnání JHPAC subjektů a běžné populace Marylandu. Ve skupině subjektů NHANES byla provedena stratifikace podle etnického původu a u populace JHPAC byl zjišťován rovněž výskyt ekzému.

Běloši narození na podzim mají dvakrát vyšší riziko vzniku potravinové alergie

Výsledky průzkumu přinesly zajímavá zjištění. Podzimní datum narození figurovalo mnohem častěji mezi alergiky jak v databázi NHANES (poměr šancí OR = 1,91; 95% KI: 1,31–2,77), tak v populaci JHPAC/Maryland (OR = 1,31; 95% KI: 1,18–1,47). Vyšší riziko vzniku potravinové alergie ve vztahu k narození v podzimních měsících bylo zaznamenáno u určité etnické skupiny (OR = 2,34; 95% KI: 1,43–3,82 pro bělošskou populaci; OR = 1,19; 95% KI: 0,77–1 86 pro nebělošskou populaci; p = 0,04 pro interakci), a stejně tak pro výskyt ekzému (OR = 1,47; 95% KI: 1,29–1,67 populace s ekzémem; OR = 1,00; 95% KI: 0,80–1,23 populace bez ekzému; p = 0,002 pro interakci).

Vitamin D a funkce kožní bariéry možnými mechanismy v pozadí

Narození v podzimních měsících je asociováno se zvýšeným rizikem vzniku potravinové alergie. Toto riziko je největší u populačních skupin, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že byly v dětství vystaveny sezónním výkyvům hladiny vitaminu D (bělošská populace), a u těch, kterým hrozí dysfunkce kožní bariéry (subjekty s anamnézou ekzému). Tato zjištění naznačují, že hladina vitaminu D a funkce kožní bariéry stojí v pozadí mechanismů, jež by objasňovaly sezónní spojitost se vznikem potravinové alergie.

(hkh)

Zdroj: Keet C. A., Matsui E. C., Savage J. H., Neuman-Sunshine, D. L., Skripak J., Peng R. D., Wood R. A. Potential mechanisms for the association between fall birth and food allergy. Allergy 2012; 67: 775–782.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#