#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt kontaktní přecitlivělosti u dětí s atopickým ekzémem

9. 8. 2007

 Po mnoho let se tradovalo, že atopický ekzém je alergickou reakcí prvního typu. To je reakce zprostředkovaná takzvanými alergickými protilátkami typu IgE. Nazýváme ji také časný typ přecitlivělosti, protože reakce organismu nastává do několika minut po setkání s vyvolávající látkou (alergenem).

Po mnoho let se tradovalo, že atopický ekzém je alergickou reakcí prvního typu. To je reakce zprostředkovaná takzvanými alergickými protilátkami typu IgE. Nazýváme ji také časný typ přecitlivělosti, protože reakce organismu nastává do několika minut po setkání s vyvolávající látkou (alergenem).

V posledních letech se ale ukazuje, že je atopický ekzém onemocnění mnohem komplikovanější. Hraje při něm roli i oddálená, pozdní, buňkami zprostředkovaná přecitlivělost. Při ní reakce nastává až za 48 hodin a projevuje se v místě kontaktu s alergenem, odtud tedy název kontaktní přecitlivělost.

Autoři uvedené studie zkoumali výskyt kontaktní přecitlivělosti u 137 dětských pacientů s atopickým ekzémem ve věku 0–16 let. Provedli u nich standardní epikutánní kožní testy, kdy se na zdravou kůži na zádech na dobu 48 hodin speciální náplastí připevní komůrka obsahující alergeny. Kožní reakce se potom odečítá za 48 a 72 hodin. Dále testovali standardní sadu alergenů a podle údajů pacienta i některé další, které individuálně přicházely v úvahu. Pacienti nebyli v době testování léčeni kortikoidy ani celkově ani místně a nedostávali celkově ani antihistaminika.

Ukázalo se, že kontaktní přecitlivělost má 43 % ekzematiků. Nejčastějším alergenem byly kovy, zejména nikl (19,9 %), dále parfémové přísady (4,4 %), peruánský balzám (2,6 %), lanolin (4,4 %), antibiotikum neomycin či změkčovadla používaná do krémů (2,6 %). Kortikoidy alergizující nebyly.

Po statistickém zhodnocení výsledků vyšlo najevo, že riziko vzniku kontaktní přecitlivělosti výrazně roste po pátém roce věku. Riziko vzniku přecitlivělosti na nikl je větší u dívek než u chlapců, v ostatních případech nehraje pohlaví roli. Závažnost atopického ekzému na vznik kontaktní přecitlivělosti nemá vliv.

Výsledky ukázaly důležitost testování kontaktní přecitlivělosti u ekzematiků. Znalost kontaktní přecitlivělosti na určité alergeny totiž vede k zamezení kontaktu s nimi, a tím ke zlepšení ekzému. Poznatky studie také vedly k obecnému doporučení preventivních opatření u ekzematiků. Podle autorů by se měli všichni pacienti s atopickým ekzémem vyhýbat kontaktu s parfemovanou kosmetikou, přípravky obsahujícími lanolin a neomycin a s předměty obsahujícími nikl (šperky, hračky a další).

(van)

Zdroj: Giordano-Labadie F, a spol. Contact Dermatitis 1999;40.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#