#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv nazální aplikace mometason-furoátu na nosní a nazofaryngeální flóru

12. 11. 2011

Mometason-furoát patří mezi běžně užívané topické kortikosteroidy. Ve formě nosních sprejů je používán zejména k léčbě pacientů s alergickou rhinitidou. Vliv této účinné látky na kolonizaci sliznic bakteriemi, které mohou v důsledku suprese lokální imunity způsobit superinfekci, ale dosud nebyl popsán.

Mometason-furoát patří mezi běžně užívané topické kortikosteroidy. Ve formě nosních sprejů je používán zejména k léčbě pacientů s alergickou rhinitidou. Vliv této účinné látky na kolonizaci sliznic bakteriemi, které mohou v důsledku suprese lokální imunity způsobit superinfekci, ale dosud nebyl popsán. Výzkumný tým lékařské fakulty univerzity v Istanbulu provedl studii, jejímž cílem bylo objasnit vliv aplikace mometason-furoátu na nosní a nazofaryngeální mikrobiální flóru.

Po dobu jednoho měsíce užívalo 35 pacientů monoterapii mometason-furoátem. Těsně před začátkem terapie a po jejím ukončení byly u pacientů provedeny stěry z nosní a nazofaryngeální oblasti. Získané vzorky byly dále zpracovány a kultivovány za přesně stanovených podmínek. Následně byl detekován počet jednotlivých typů kolonií.

Po jednom měsíci terapie nazálně aplikovaným mometason-furoátem nedošlo k žádné statisticky významné alteraci počtu kolonií nosní a nazofaryngeální mikrobiální flóry. Nicméně u pěti pacientů byl zaznamenán nárůst počtu potenciálních patogenů, stejně jako normální bakteriální flóry a u šesti pacientů se objevily v nazofaryngeální oblasti nové potenciální patogeny, především Moraxella catarrhalis, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus.

Studie potvrdila bezpečnost topické aplikace mometason-furoátu z hlediska nežádoucího vlivu na složení a rozsah kolonizace mikrobiální flórou v nosní a nazofaryngeální oblasti. Během měsíc trvající aplikace tohoto léku nedošlo ke statisticky významné změně kolonizace. U několika pacientů sice došlo v nazofaryngeální oblasti k nárůstu kolonizace potenciálními patogeny, ale pouze na subklinické úrovni.

(mzm)

Zdroj: Aksoy F., Demirhan H. et al. Effect of nasal mometasone furoate on the nasal and nasopharyngeal flora. Auris Nasus Larynx 2011; [Epub ahead of print].



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#