#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv kojení na riziko ekzému u dětí

3. 4. 2008

Delší doba kojení snižuje riziko ekzému u dětí v prvních dvou letech života. Tento pokles je ale ovlivněn tím, zda se u kojící matky vyskytují alergie nebo astma.

Delší doba kojení snižuje riziko ekzému u dětí v prvních dvou letech života. Tento pokles je ale ovlivněn tím, zda se u kojící matky vyskytují alergie nebo astma. Vliv délky kojení na rekurentní epizody wheezingu je přitom na těchto maternálních faktorech nezávislý. Vyplývá to ze studie publikované v říjnovém vydání odborného časopisu Journal of Pediatrics.

Lékaři z univerzity v holandském Maastrichtu hodnotili údaje od 2705 kojenců, získané opakovaně dotazníkovou metodou během těhotenství a ve 3., 7., 12. a 24. měsíci po porodu. Kromě toho byl matkám ve 34. a 36. gestačním týdnu odebrán vzorek krve pro zhodnocení koncentrace IgE. Celkem 85 % dětí ve studii bylo kojeno.

Delší doba kojení byla významně spojena s poklesem rizika atopického ekzému u dětí kojených matkami, které netrpěly ani astmatem ani alergií. Podobný trend byl pozorován i u alergických matek bez astmatu, nicméně hladina významnosti již nebyla tak přesvědčivá (p = 0,14). U astmatických matek měla doba kojení na riziko ekzému minimální vliv.

Epizody rekurentního wheezingu byly mnohem vzácnější u všech dětí kojících matek, a to v souvislosti s délkou kojení. Vědci závěrem spekulují, že tento vliv může mít souvislost s ochranou před infekcemi dýchacích cest. Pro maximální účinek je vhodné, aby bylo dítě matkou kojeno alespoň do konce 7. měsíce. Plně kojeno má být podle obecných doporučení do 6. měsíce.

(jin)
J Pediatr 2007;151:347–351.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#