#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv časné expozice tabákovému kouři na vývoj imunity a onemocnění dýchacích cest

20. 11. 2008

Tabákový kouř patří k běžnému toxickému znečištění životního prostředí, kterému je sice v našich silách zabránit, ale přesto je mu řada dětí vystavena již před narozením. Jeho negativní vliv na vývoj plic a následné opakované hvízdavé bronchitidy byl již mnohokrát doložen. Podle posledních studií se také ukazuje, že tabákový kouř negativně ovlivňuje časný vývoj imunity.

V pupečníkové krvi a také stimulací novorozeneckých neutrofilů bylo prokázáno, že kouř ovlivňuje tvorbu cytokinů již během života v děloze.

Nejnovější studie také prokazují, že novorozenci matek-kuřaček mají poruchu signalizace přes toll-like receptory dendritických buněk. Jsou to signály nezbytné pro rychlé vrozené rozpoznání nebezpečných bakterií a rychlé zahájení imunitní reakce. Tato porucha může vysvětlit vyšší náchylnost k infekcím dětí-pasivních kuřáků.

Signalizace těmito receptory je také důležitá pro správné nastavení rovnováhy imunitních reakcí a její porucha vede k alergickým nebo autoimunitním onemocněním. To vysvětluje, proč děti vystavené tabákovému kouři mají větší riziko rozvoje alergie a astmatu. Řada prací tuto souvislost prokázala, jsou ale i takové, které ji neprokazují. Rozdílné výsledky jsou dány nejspíše rozdílným genetickým vybavením sledovaných jedinců.

I když kouření rodičů není primárním vlivem, který celosvětově zvyšuje výskyt astmatu a respiračních onemocnění, je nepochybně důležitým faktorem, který v interakci s ostatními vlivy prostředí a genetickými dispozicemi výskyt těchto onemocnění zvyšuje.

(van)

Zdroj: Prescott S. L. Pediatric respiratory reviews, 9, 2008, 3–10.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#