#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv časné expozice tabákovému kouři na vývoj imunitního a respiračního systému

12. 7. 2009

Tabákový kouř patří k běžným škodlivinám, kterým jsou vystavovány děti už od útlého věku. Procento kuřaček ve fertilním věku se celosvětově pohybuje mezi 17 a 35 %. V poslední době sice tyto počty klesají, stále ale 10–20 % žen kouří i během těhotenství.

Existuje celá řada důkazů, že kouření během gravidity a pasivní kouření po narození způsobuje menší růst plic, zvyšuje náchylnost k respiračním infekcím, zánětům středouší a zvyšuje také riziko rozvoje astmatu. S pasivním kouřením také roste riziko náhlého úmrtí kojence, poruch chování a učení. Kouření v graviditě vede k hypotrofii plodu, častějším potratům a vyšší perinatální mortalitě.

V poslední době se hromadí stále více důkazů také o tom, že kouření v graviditě ovlivňuje i funkci imunitního systému. V placentě dochází k tvorbě odlišných cytokinů. Děti matek kuřaček mají proto odlišnou signalizaci imunitního systému přes tzv. toll-like receptory, která je zcela zásadní pro rychlou, vrozenou obranu proti celé řadě patogenů. Částečně to vysvětluje vyšší náchylnost těchto dětí k infekcím. Tato signalizace je ale také důležitá pro regulaci dalších imunitních dějů a její porucha vede i k vyššímu výskytu alergií nebo autoimunitních nemocí.

Mnoho studií prokazuje vyšší výskyt alergií u dětí kouřících matek, někteří autoři ale tento vliv neprokázali. Při bližším zkoumání se ukazuje, že vnímavost k negativnímu vlivu tabákového kouře je dána i genetickými faktory. Tabákový kouř je hlavním zdrojem volných radikálů a oxidačního stresu. Oxidační stres hraje hlavní roli při jakémkoliv zánětu, tedy i zánětu alergickém. Pacienti, kteří mají určité mutace genu pro antioxidanty, jsou různě vnímaví k poškození kouřením. To vysvětluje některé rozdílné výsledky studií zabývajících se vlivem kouření na rozvoj astmatu. Náchylnější k rozvoji astmatu jsou pacienti s určitou mutací genu pro antioxidanty.

Všechny zde uvedené negativní vlivy kouření znovu podtrhují důležitost celospolečenského boje proti kouření, které nepoškozuje jen samotného kuřáka, ale významně poškozuje i pasivní kuřáky, nejvíce novorozence a kojence.

(van)

Zdroj: Prescott, S. L., Pediatric respiratory reviews, 2008, 9, 3–10.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#