#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv alergické rýmy na kvalitu hlasu zpěváků

10. 11. 2009

Alergická rýma postihuje celosvětově 10 až 25 % populace, v některých věkových skupinách to je až 40 % populace. Je často provázena rinosinusitidou, záněty středouší a astmatem.

Alergická rýma postihuje celosvětově 10 až 25 % populace, v některých věkových skupinách to je až 40 % populace. Je často provázena rinosinusitidou, záněty středouší a astmatem. Není to onemocnění ohrožující život, a tak je často pacienty i lékaři podceňováno.

V některých povoláních může být alergická rýma nemocí z povolání. Opakovaná expozice alergenům vede například v laboratorních chovech hlodavců k rychlé senzibilizaci a rozvoji alergické rýmy a astmatu u vnímavých jedinců. Jiná povolání vystavují pracovníky nespecifickým dráždivým podnětům. Je to například u profesionálních zpěváků.

Zpívají často v zakouřeném prostředí, vzduch je plný výrazných vůní parfémů, při vystoupení jsou často vystaveni i chladu a prudkým změnám teplot. V šatnách a v jevištních závěsech může být prach a plísně. Výsledkem působení těchto škodlivin může být chrapot, snadnější hlasová únava, nestálost ve výškách a zúžený hlasový rozsah, zahlenění, nebo naopak suchost v hrdle. Vyšetření hlasivek bývá za této situace často normální nebo jsou hlasivky pouze mírně oteklé.

Nakolik se na takových obtížích podílí i alergie a alergická rýma, nebylo dosud zcela jasné. Výskyt alergie u zpěváků s hlasovou slabostí, chrapotem, zahleněním, nebo naopak suchostí a nenápadným lokálním nálezem na hlasivkách zkoumali libanonští lékaři. Podle retrospektivních záznamů specializovaného hlasového centra vybrali 45 zpěváků. Z tohoto počtu trpělo zmíněnými obtížemi 25 zpěváků, zbylých 20 bylo bez obtíží, přicházeli do centra pouze k hlasové edukaci a tréninku. Všem zúčastněným dali vyplnit dotazník týkající se alergií. Alergickou rýmou trpělo 92 % z těch, kteří udávali hlasové obtíže. Zpěváci s dvěma a více příznaky poškození hlasu měli o 25 % vyšší pravděpodobnost alergické rýmy než zpěváci bez poškození hlasu.

Výskyt alergické rýmy je u profesionálních zpěváků podle této studie velice častý, a pokud není rozpoznána a léčena, může negativně ovlivňovat kvalitu hlasu. Poruchy hlasu, při kterých není při laryngoskopickém vyšetření nalezena příčina, by měly vést k vyšetření alergologickému. V případě diagnózy alergie by potom její adekvátní léčba mohla pomoci k uzdravení hlasu.

(van)

Zdroj: Hamdan, A.-L. a spol., Arch otlolaryngol head neck surg, 2006, 132, 547–549



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#