#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užívání paracetamolu v raném dětství nesouvisí se vznikem astmatu

30. 11. 2010

Paracetamol je po desetiletí jedním z nejpoužívanějších analgetik a antipyretik v dětském věku. Dva roky stará mezinárodní studie přišla se znepokojujícími závěry, že se právě tato účinná látka významným způsobem podílí na vzniku astmatu a dalších alergických onemocnění.

Paracetamol je po desetiletí jedním z nejpoužívanějších analgetik a antipyretik v dětském věku. Dva roky stará mezinárodní studie přišla se znepokojujícími závěry, že se právě tato účinná látka významným způsobem podílí na vzniku astmatu a dalších alergických onemocnění. Nyní se však díky týmu australských vědců prokázalo, že užívání paracetamolu se vznikem astmatu nesouvisí. Zároveň autoři vysvětlují, proč předchozí studie tvrdila opak.

O paracetamolu jakožto rizikovém faktoru pro rozvoj astmatu se uvažuje již dlouhou dobu. Podezření vzbuzoval zejména tím, že snižuje hladinu glutathionu. Deplece této látky způsobuje zvýšení oxidačního stresu v plicích, což vede k rozvoji zánětu a tendenci k bronchokonstrikci. Nedostatek glutathionu zároveň ovlivňuje posun od Th1 odpovědi k Th2 odpovědi – typické pro astma.

Metodika studie

Do studie bylo zařazeno celkem 620 novorozenců s predispozicí pro vznik alergie (alespoň jeden příbuzný 1. stupně měl některou z forem alergického onemocnění). Do věku 2 let se v pravidelných intervalech zaznamenávalo, kolikrát byl paracetamol použit, počet dnů na terapii a konkrétní důvod užití (symptomy horních cest dýchacích; symptomy dolních cest dýchacích; nerespirační onemocnění; alergické příznaky). Zároveň byly prováděny kožní prick testy, sledoval se případný vznik atopického ekzému, epizody pískotu. Ve věku 6 nebo 7 let byla diagnostikována nebo naopak vyloučena přítomnost astmatu a alergické rýmy.

Výsledky studie

Po zhodnocení dat se jako rizikový faktor pro vznik astmatu jevil celkový počet dnů na terapii paracetamolem (OR = 1,18). Avšak z hlubší analýzy vyplynulo, že skutečnou příčinou zvýšené frekvence astmatu byla četnost infekcí dolních cest dýchacích. Dokazuje to také stanovení asociace mezi použitím paracetamolu u nerespiračních onemocnění (OR = 0,95, p = 0,58). Autoři této studie se domnívají, že v předchozí studii častější užívání paracetamolu pouze „maskovalo“ příčinný vztah mezi opakovanými onemocněními dolních cest dýchacích a vznikem astmatu. Jelikož se studie týkala pouze věkové skupiny dětí do 2 let, bylo by potřebné vyloučit účast paracetamolu na rozvoji astmatu i v těhotenství a v pozdějším dětském věku.

(blš)

Zdroj: Lowe AJ. Paracetamol use in early life and asthma: prospective birth cohort study. BMJ 2010;341:c4616. doi: 10.1136/bmj.c4616.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#