#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost desloratadinu u perzistující alergické rinitidy

31. 1. 2011

V roce 2001 byla alergická rinitida na základě tzv. ARIA guidelines (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) rozdělena do čtyř kategorií podle závažnosti a doby trvání příznaků a také dopadu na kvalitu života pacientů.

V roce 2001 byla alergická rinitida na základě tzv. ARIA guidelines (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) rozdělena do čtyř kategorií podle závažnosti a doby trvání příznaků a také dopadu na kvalitu života pacientů. Dvě kategorie představuje rýma intermitentní (s lehkou a střední/těžkou formou), dvě pak rýma perzistující se stejným dělením. A právě účinnost podávání desloratadinu u alergické rinitidy hodnotili ve své studii francouzští lékaři.

Nová klasifikace

Nová klasifikace ARIA rozdělila alergické rinitidy podle trvání příznaků, stejně jako podle jejich tíže. Toto dělení se zdá vhodnější než starší klasifikace, které rinitidy dělily podle doby expozice alergenu na celoroční a sezónní. U pacientů s perzistující rinitidou také až do nynějška nebyla provedena žádná randomizovaná placebem kontrolovaná studie, která by zhodnotila účinnost a bezpečnost podávání desloratadinu.

Tento nedostatek ve své studii odstranili lékaři z jihofrancouzského Montpellier. Do studie zahrnuli celkem 716 pacientů starších dvanácti let, u nichž se podařilo perzistující alergickou rinitidu prokázat. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin, první čítající 360 pacientů dostávala jednou denně po dobu 85 dnů 5 mg desloratadinu, druhá s 356 pacienty pak po stejné časové období dostávala placebo. Medikace byla podávána vždy do jedné hodiny po probuzení a v případě, že musela být použita záchranná medikace ke zmírnění alergických příznaků v podobě kromoglykátu po dobu delší než čtyř dnů, byl pacient ze studie vyloučen.

Hodnocen pak byl jak výskyt alergických symptomů (tzv. T5SS) v prvních 29 dnech studie, resp. poměr jejich výskytu ráno/odpoledne, tak i vliv léčby na kvalitu života. Výsledky byly velice slibné.

Desloratadin pomáhá

Rozdíl mezi oběma skupinami byl patrný už druhý den studie. Průměrné snížení výskytu symptomů T5SS ráno/odpoledne bylo u pacientů užívajících desloratadin daleko markantnější než u pacientů s placebem. Stejně tak i klinická odpověď na léčbu a zlepšení kvality života byla u pacientů s desloratadinem daleko výraznější. A přitom výskyt nežádoucích účinků byl v obou skupinách srovnatelný (10 % u desloratadinu oproti 8,4 % u placeba).

Proto lze desloratadin doporučit jako efektivní a zároveň bezpečný lék u pacientů s perzistující alergickou rinitidou.

(kam)

Zdroj: Bousquet J. et al.: Efficacy of desloratadine in persistent allergic rhinitis – a GA²LEN study. Int Arch Allergy Immunol. 2010; 153 (4): 395–402. Epub 2010 Jun 18.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#