#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost čtyřnásobně vyššího dávkování levocetirizinu a deslotratadinu u obtížně léčitelné kopřivky

18. 4. 2010

Chronická kopřivka je definována jako denně se vyskytující příznaky kopřivky po dobu minimálně 6 týdnů. Není to onemocnění ohrožující život, ale značně zhoršuje jeho kvalitu. V tomto ohledu je srovnatelné s těžkou ischemickou chorobou srdeční a je horší než respirační alergie.

Podle posledních doporučení evropských alergologických společností jsou prvním lékem volby nesedativní H1 antihistaminika, která nejsou kardiotoxická, nemají cholinergní vedlejší účinky a jejich sedativní účinky jsou minimální. V běžném dávkování jsou však tyto léky u chronické kopřivky neúčinné, a tak odborné společnosti doporučují pro tuto indikaci až 4× vyšší dávky.

Autoři z Bulharska, Německa a Velké Británie zkoumali účinnost takové léčby u 80 pacientů trpících chronickou kopřivkou. Polovina (40) pacientů dostávala levocetirizin, druhá polovina desloratadin. Dávky obou léků byly postupně zvyšovány do dosažení úlevy od příznaků. Maximální dávka byla 20 mg/den, tedy čtyřnásobek doporučovaného dávkování.

Pacienti hodnotili své příznaky a také nežádoucí účinky, jako je spavost a nepříjemné pocity. Více než polovina pacientů, kteří nezaznamenali zlepšení po podávání běžné dávky léku, se zlepšila po zdvojnásobení nebo ztrojnásobení dávky. Ani při léčbě vyššími dávkami nebyla pozorována zvýšená spavost.

Závažné vedlejší účinky, které by vedly k přerušení léčby, také nebyly pozorovány. Čtyřnásobné zvyšování dávky levocetirizinu nebo desloratadinu při léčbě chronické kopřivky považují autoři za bezpečné a účinné. Ke zlepšení příznaků došlo po navýšení dávky u 75 % pacientů.

(van)

Zdroj: Staevska, M.: J Allergy Clin Immunol 2010; 125 (3): 676–682. Doi: 10.1016/j.jaci.2009.11.047



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#