#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost a bezpečnost kombinace desloratadinu s pseudoefedrinem u pacientů se sezonní alergickou rýmou

14. 11. 2008

Desloratadin je nesedativní antihistaminikum, blokátor H1 receptoru. Účinně potlačuje kýchání, výtok z nosu a otok nosní sliznice u pacientů se sezonní alergickou rýmou. U kombinace desloratadinu s pseudoefedrinem je předpokládáno posílení účinku na otok nosní sliznice, tedy zlepšení nosní průchodnosti.

Američtí autoři srovnávali účinek kombinace 2,5 mg desloratadinu a 120 mg pseudoefedrinu s jednotlivými léky a samostatně při léčbě sezonní alergické rýmy. Studie se zúčastnilo celkem 598 pacientů nad 12 let se sezonní alergickou rýmou trvající dva roky a déle. Pacienti byli náhodně rozděleni do skupin a dostávali buď 2,5 mg desloratadinu v kombinaci se 120 mg pseudoefedrinu 2x denně, nebo jednou denně desloratadin v dávce 5 mg nebo 2x denně pseudoefedrin po 120 mg.

Po dobu dvanácti hodin po podání léku – během dne a noci – zaznamenávali autoři studie intenzitu příznaků alergické rýmy. Zvlášť byly srovnávány příznaky ucpání nosu u pacientů ve skupině léčené kombinací proti pacientům léčeným samotným desloratadinem nebo pseudoefedrinem. Kombinace desloratadinu s pseudoefedrinem byla účinnější v ovlivnění celkových příznaků než pseudoefedrin samotný, a v ovlivnění ucpání nosu byla tato kombinace účinnější než desloratadin samotný. Vedlejší účinky kombinace byly srovnatelné s vedlejšími účinky samotného pseudoefedrinu. Nejčastější byla nespavost (v 8,5 % případů) a pocit sucha v ústech (v 9 % případů).

Kombinace desloratadinu s pseudoefedrinem je pacienty dobře tolerována a zlepšuje příznaky sezonní alergické rýmy významně lépe než jednotlivé léky – desloratadin nebo pseudoefedrin – samostatně. Tato kombinace je výhodná zejména pro pacienty, kterým při ucpaném nosu nepřináší úlevu podávání samotného antihistaminika.

(van)

Zdroj: Anolik R a spol. J Allergy Clin Immunol 2008(February).

Zdroj: Pharmacokinetic Model of Epinastine, an H1 Antagonist, after Nasal Administration. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2008, 121, 2:50.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#