#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U dospělých a dětí s mastocytózou je riziko anafylaxe rozdílné

20. 7. 2008

Vědci z univerzity v Mnichově zjistili, že u dětí s mastocytózou je riziko těžké anafylaxe vyšší pouze u pacientů s rozsáhlými projevy nemoci na kůži, zatímco dospělí pacienti mají toto riziko zvýšené všichni.

Do studie analyzující incidenci těžké anafylaxe u pacientů s mastocytózou bylo zahrnuto celkem 120 pacientů. Výsledky studie její autoři uveřejnili v únorovém čísle časopisu Allergy.

Závěry studie ukázaly, že u dětí byl rozsah kožních příznaků jednoznačně rizikovým faktorem výskytu anafylaxe. Závažnost postižení kůže u dětí korelovala se zvýšenou hladinou sérové tryptázy. U žádného dítěte s izolovaným mastocytomem nedošlo k anafylaxi.

Naopak u dospělých pacientů bylo vyšší riziko anafylaxe u osob se systémovým onemocněním, a to zejména u osob bez postižení kůže. Nicméně u některých pacientů s projevy na kůži k rozvoji mastocytózy došlo. Celkově byla hladina tryptázy vyšší u pacientů s anafylaxí.

Hlavními známými spouštěcími faktory anafylaxe v této skupině pacientů byla křídla hmyzu řádu blanokřídlých, potraviny a léky (v tomto se pacienti s mastocytózou neliší od ostatních alergiků). K přibližně čtvrtině (26 %) reakcí u dospělých pacientů došlo po kombinaci spouštěcích faktorů včetně alkoholu, cvičení a aspirinu.

Anafylaktický šok byl u sledovaných pacientů těžký a u 19 z 36 dospělých pacientů došlo ke stavu bezvědomí.

Vědci uvedli, že všichni dospělí pacienti s mastocytózou by měli s sebou preventivně všude nosit autoinjektor s epinefrinem. U dětí je tohoto opatření třeba pouze u pacientů s těžkým postižením kůže a vysokou hladinou tryptázy v séru.

(sys)

Zdroj: Allergy 2008;63:226–232.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#