#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tlumení svědění pomocí vysokých dávek antihistaminik

29. 10. 2010

Léčba příčiny chronického pruritu není vždy možná, a tak je nutná symptomatická léčba. Ke standardním lékům používaným k léčbě svědění patří antihistaminika. Jejich účinnost je ale při podávání běžných doporučených dávek malá.

Němečtí lékaři zkoumali účinek kombinací antihistaminik a zvýšené dávky jednoho antihistaminika – desloratadinu – na svědění u pacientů s chronickým pruritem různé etiologie. Celkem 67 pacientů bylo rozděleno do 3 skupin a léčeno kombinací dvou nebo tří antihistaminik nebo čtyřnásobnou dávkou desloratadinu, než je dávka běžně doporučovaná.

Při kombinaci dvou antihistaminik pociťovalo úlevu 43,8 % pacientů, při kombinaci tří antihistaminik to bylo 68,4 % pacientů a při léčbě vysokými dávkami samotného desloratadinu to bylo 76,9 % pacientů. Vedlejší účinky léčby byly vzácné ve všech skupinách, bez rozdílu podávané léčby.

Výsledky studie prokázaly výrazné potlačení svědění při podávání vysokých dávek nesedativního antihistaminika druhé generace – desloratadinu. Kombinace dvou nebo tří různých antihistaminik nebyla účinnější a z hlediska možných vedlejších účinků je lépe použít vyššího dávkování jednoho léku než kombinace několika léků, které mohou mít nepředvídatelné interakce.

(van)

Zdroj: Schulz S, Hautartzt, 2009, 60, 564–8.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#