#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těžké astma spojené s přecitlivělostí na alergeny hub

21. 8. 2009

Přibližně u 60 % pacientů s těžkým astmatem spojeným s přecitlivělostí na alergeny hub vede podání fungicidních látek ke zlepšení. Vyplývá to ze studie, kterou uspořádali britští lékaři. Sdělení vyšlo v lednovém vydání odborného časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Tým vědců pod vedením Davida Fenninga z univerzity v Manchesteru sledoval 58 subjektů s alergickým astmatem na podkladě přecitlivělosti na alergeny hub (SAFS – z angl. severe astha with fungal sensitization). Pacienti byli léčeni po dobu 32 týdnů antimykotikem itrakonazolem nebo placebem, poté ještě byli sledováni dalších 16 týdnů. Hodnotila se změna v hladinách celkového IgE, spirometrické parametry a také skórované výsledky z dotazníků týkajících se astmatu (Asthma Quality of Life Questionnaire – AQLQ) a projevů rýmy.

Průměrné zlepšení v AQLQ skóre bylo při léčbě antimykotikem +0,85 bodu, ve skupině léčené placebem ke zlepšení nedošlo (−0,01 bodu). Obdobně tomu bylo i u skóre hodnotícího rinitidu. V pokusné skupině bylo zaznamenáno také zlepšení hodnot PEF a poklesu hladin celkového IgE, která v kontrolní skupině naopak stoupla. Při hodnocení kvality života došlo k výraznému zlepšení u přibližně 60 % pacientů.

Studii muselo kvůli vedlejším účinkům itrakonazolu ukončit předčasně 7 pacientů, nicméně žádné vedlejší účinky nebyly klasifikovány jako závažné.

(jin)

Zdroj: Am J Respir Crit Care Med. 2009; 179: 11–18.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#