#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenství prožité na farmě může být prevencí rozvoje alergie u dítěte

9. 10. 2009

Jedním ze slibných modelů přirozené prevence alergie je pobyt – zejména v útlém dětství – na venkově, na farmě.

Život v tomto prostředí od narození a po dobu časného dětství zajišťuje kontakt vyvíjejícího se imunitního systému dítěte s mikroby, kterými jsou osídlena hospodářská zvířata. Tento impulz podporuje vývoj regulačních lymfocytů, které potom zajišťují rovnováhu imunity. Proto později nedochází k rozvoji alergie ani autoimunitních onemocnění.

Z dosud provedených studií vyplývá, že takováto stimulace by mohla být účinná již během těhotenství a ovlivňovat pozitivně imunitu vyvíjejícího se plodu. Vědci proto sledovali 84 těhotných žen z jižního Německa. Celkem 22 z nich žilo nejméně 1 rok před otěhotněním a během celého těhotenství na farmě a přicházelo do častého kontaktu s hospodářskými zvířaty.

Po porodu byla se souhlasem matek vyšetřena pupečníková krev všech dětí. Byly z ní izolovány lymfocyty a po stimulaci mitogeny, bakteriálními produkty a alergeny byl sledován vývoj a funkce regulačních lymfocytů. U dětí, které se narodily matkám z farmářského prostředí, se vyvíjelo více regulačních lymfocytů a po stimulaci tvořily tyto lymfocyty méně proalergických cytokinů v porovnání s lymfocyty dětí matek, které žily ve stejném regionu, ale nikoliv na farmě.

Uvedené nálezy podporují hypotézu o příznivém protialergickém vlivu, který má stimulace imunity matky na vývoj imunity plodu. Již během těhotenství, transplacentárně, tak může imunitní reakce matky ovlivnit vývoj imunity plodu. Tento efekt byl ještě výraznější u matek, které konzumovaly během těhotenství domácí mléčné produkty.

Život na farmě a kontakt se zvířaty však neznamená, že nejsou dodržována základní hygienická pravidla tak, aby nedošlo k infekci matky a plodu.

(van)

Zdroj: Schaub B. a spol., JACI, 2009, 123, No 4, s.774–82.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#