#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studie pacientů s alergickou rinitidou: úroveň jejich znalostí a očekávání, preference a strach z vedlejších účinků léčby

1. 7. 2012

Navzdory vysoké prevalenci alergické rinitidy (AR) a existenci postupů léčby založených na důkazech se ví jen málo o úrovni pacientových znalostí, jeho očekáváních, preferencích léčby a o strachu z jejích vedlejších účinků.

Navzdory vysoké prevalenci alergické rinitidy (AR) a existenci postupů léčby založených na důkazech se ví jen málo o úrovni pacientových znalostí, jeho očekáváních, preferencích léčby a o strachu z jejích vedlejších účinků. Cílem této studie je větší porozumění faktorům, které jsou závislé na pacientovi.

Metodika:

Tato průřezová studie zahrnovala dostupný vzorek 170 pacientů ve věku 18 až 60 let s rinitidou a klinickým podezřením na alergii. Všichni pacienti byli z oddělení otorhinolaryngologie a alergologie v belgickém Leuvenu. Informace o úrovni znalostí pacientů, jejich očekáváních, preferencích a o strachu z vedlejších účinků léčby byly získány pomocí dotazníku, který byl vytvořen pro účely této studie. Ze studie byli vyloučeni všichni neholandsky mluvící pacienti, stejně jako pacienti s testy na alergii v anamnéze a podobně i pacienti užívající orální antihistaminovou léčbu. Pacienti byli požádáni, aby vyplnili dotazníky před provedením prick testů, takže si při vyplňování nebyli vědomi záměru dotazníku.

Výsledky:

Ze všech pacientů udalo jen 22 % (38/170), že mají znalosti o protialergické léčbě. Z pacientů s rinitidou očekávalo 40 % (55/170), že bude vyléčeno předepsanou léčbou, zatímco 43 % (73/170) pacientů očekávalo potlačení alergických symptomů. Nejvíce preferovaným způsobem užití protialergického léčiva byl v 30 % (52/170) nosní sprej, který byl následován orální léčbou v 24 % (42/170), kombinovanou léčbou v 16 % (30/170) a injekční léčbou v 15 % (27/170). Více pacientů by raději zvolilo kombinovanou léčbu s postupným snižováním dávek (31 %; 53/170) než monoterapii s postupným zvyšováním dávek (20 %; 34/170). Strach z vedlejších účinků pacienti udali hlavně u kortikosteroidů (48 %) a méně pak u antihistaminik (33 %), antagonistů leukotrienů (21 %) a nejméně u imunoterapie (19 %).

Závěr:

Pacienti léčeni pro rinitidu mají vysoká očekávání od protialergické léčby, preferují nosní sprej před orální léčbou, preferují kombinovanou léčbu před monoterapií a obávají se nežádoucích účinků protialergické léčby.

(dak)

Zdroj: Hellings P. W. et al.: Explorative study on patients' perceived knowledge level, expectations, preferences and fear for side effects for treatment for allergic rhinitis. Clin Transl Allergy. 2012 May 29; 2 (1): 9; doi: 10.1186/2045-7022-2-9 - Publikováno on-line.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#