#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stres matky ovlivňuje vliv roztočů na marker astmatu

20. 9. 2008

Vědci z harvardské univerzity zjistili, že stresované matky, přestože nejsou vystaveny roztočům ve své domácnosti, mají zvýšené hladiny určitého ukazatele astmatu. Ten zvyšuje riziko tohoto onemocnění u jejich nenarozených dětí.

Vědci z harvardské univerzity zjistili, že stresované matky, přestože nejsou vystaveny roztočům ve své domácnosti, mají zvýšené hladiny určitého ukazatele astmatu. Ten zvyšuje riziko tohoto onemocnění u jejich nenarozených dětí. Závěry své studie výzkumníci uveřejnili v časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Výsledky studie její autoři prezentovali na Mezinárodní konferenci pořádané American Thoracic Society. Vysvětlili zde spojitost mezi matčiným stresem během těhotenství, expozicí prachu a roztočům a hladinou imunoglobulinu E (IgE) v pupečníkové krvi u celkem 387 dětí. Sledované osoby byly zahrnuty do rozsáhlé prospektivní studie týkající se prenatální a časné poporodní expozice a rizika astmatu s názvem ACCESS (Asthma Coalition on Community, Environment, and Social Stress).

U sledovaných osob vědci zjišťovali věk, úroveň vzdělání, národnost, přítomnost kouření a atopii v anamnéze. Vysoká expozice roztočům byla definována jako 2 mg/g a více, střední byla mezi 0,02 a 2 mg/g a nízká jako 0,02 mg/g a méně. Množství roztočů bylo sledováno v ložnicích těhotných žen. Hladina stresu byla u matek zjišťována pomocí specializovaného dotazníku.

Bylo zajímavé, že účinek stresu (finanční problémy, vztahy) byl více znatelný ve skupině s nízkou expozicí roztočům. Podle autorů studie má stres nepřímý vliv. Způsobuje, že buňky jsou více citlivé a propustnější. Pouhé omezení roztočů proto při prevenci astmatu nepomůže.

Vědci mají nyní v plánu prospektivně sledovat narozené děti a zjišťovat, zda se u nich projeví příznaky astmatu. V rámci dalších studií výzkumníci plánují analyzovat spojitosti mezi stresem a dalšími alergeny.

(sys)

Zdroj: Am J Respir Crit Care Med 2008;177(suppl):A231.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#