#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Směs probiotických oligosacharidů snižuje výskyt atopického ekzému během prvních šesti měsíců života

14. 10. 2008

Výskyt alergií v průmyslově vyspělých zemích stále roste. Je to známka odchylné imunitní reaktivity organismu.

Na vývoj imunity po narození má výrazný vliv střevní mikroflóra. Ta je ovlivněna složením stravy. V mateřském mléce je mnoho neutrálních oligosacharidů, které podporují růst bifidobakterií a laktobacilů.

Na základě znalostí o složení lidského mléka byla vytvořena směs 90 % galaktooligosacharidů s krátkým řetězcem (GOS) a 10 % fruktooligosacharidů s dlouhým řetězcem (FOS). Přidávání této směsi do výživy pro nedonošené i donošené děti vedlo k osídlení jejich střeva bakteriemi stejnými jako u kojených dětí. Italští lékaři zkoumali vliv této směsi na rozvoj atopického ekzému u dětí.

V prospektivní dvojitě zaslepené randomizované studii bylo sledováno 259 dětí s rizikem atopie. Se souhlasem rodičů dostávalo 102 nekojených dětí jako přídavek do stravy zkoumanou směs oligosacharidů a 104 nekojených dětí dostávalo jako přídavek placebo – maltodextrin.

Všechny děti byly ve třech a šesti měsících vyšetřeny, zda mají projevy atopického ekzému. U 98 dětí bylo také provedeno bakteriologické vyšetření stolice. V aktivní skupině se rozvinul atopický ekzém u deseti dětí, v kontrolní u 24. Střevní mikroflóra obsahovala u dětí z pokusné skupiny také významně více bifidobakterií než u dětí ve skupině druhé.

Výsledky studie poprvé prokázaly příznivý ochranný účinek prebiotik na rozvoj atopického ekzému u dětí s rizikem alergie. Přesný mechanismus tohoto účinku není zatím ještě plně objasněn, ale zdá se, že oligosacharidy ovlivňují postnatální vývoj imunity tím, že modulují složení střevní mikroflóry, a jsou tak nadějnými kandidáty pro primární prevenci alergie v dětství.

(van)

Zdroj: Moro G. Arch Dis Child 2006;91:814–819.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#