#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sledování humorného filmu snižuje tvorbu alergických protilátek B lymfocyty seminální plazmy atopiků

6. 9. 2009

Atopický ekzém je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které je většinou provázeno zvýšenou tvorbou IgE protilátek B-lymfocyty.

Atopický ekzém je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které je většinou provázeno zvýšenou tvorbou IgE protilátek B-lymfocyty. Spermie mají na svém povrchu molekulu (galectin-3), která po kontaktu se seminálními B-lymfocyty zvyšuje tvorbu IgE protilátek.

V minulosti bylo prokázáno, že sledování humorných filmů posiluje imunitní systém a snižuje alergické reakce u pacientů s atopickým ekzémem. Japonští lékaři proto studovali vliv sledování humorného filmu na tvorbu IgE protilátek B-lymfocyty seminální plazmy pacientů s atopickým ekzémem, které byly kultivovány s jejich spermiemi.

Celkem 24 pacientů ve věku 24–36 let s atopickým ekzémem, kteří neužívali žádnou systémovou léčbu, sledovalo Chaplinův film Moderní doba. Před zhlédnutím filmu a bezprostředně po něm byly vyšetřeny vzorky jejich seminální tekutiny. B-buňky izolované z této tekutiny byly inkubovány se spermiemi. Po inkubaci byla stanovena tvorba IgE protilátek.

Spermie odebrané po zhlédnutí humorného filmu stimulovaly tvorbu IgE protilátek nejméně. Množství povrchových molekul galektinu na nich bylo nejmenší ze všech. Po zhlédnutí ne-humorného filmu tento efekt pozorován nebyl. Intenzita kožních příznaků byla menší po zhlédnutí humorného filmu než po zhlédnutí filmu kontrolního. Rozdíl však nedosahoval statistické významnosti.

Alergické reakce v reprodukčním traktu nejsou vzácné a je také známo, že oplodnění závisí na emocích. Výsledky této studie upozorňují na možný vliv emocí na alergické reakce v reprodukčním traktu. Sledování humorného filmu snižuje alergické reakce v reprodukčním traktu i v jiných orgánových systémech.

(van)

Zdroj: Kimata H., J Psychosom Res, 66, 2009, 173–175.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#