Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Širší škála potravin podávaných v prvním roce života může snížit riziko astmatu a potravinových alergií

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 19.5.2014

Širší škála potravin podávaných v prvním roce života může snížit riziko astmatu a potravinových alergií

Větší různorodost stravy v prvním roce života je spojena s nižším výskytem astmatu a potravinových alergií. Ukázala to mezinárodní evropská studie s 856 dětmi sledovanými od narození do 6 let.

Vliv stravy na rozvoj alergií je v současné době významným předmětem diskuse. Autoři této studie již dříve publikovali výsledky, které ukázaly, že větší různorodost stravy v prvním roce života je spojena s nižším výskytem atopické dermatitidy. Cílem této studie bylo zhodnotit vliv škály podávaných potravin v prvním roce života na výskyt astmatu, alergické rýmy, potravinových alergií a atopické senzitizace.

Do studie byly zahrnuty děti ze studie EFRAIM (Protection Against Allergy Study in Rural Environment). Údaje o podávané stravě v prvním roce života pocházely z deníků, které každý měsíc vedli rodiče dětí. V prvních 6 letech života odpovídali rodiče také na otázky týkající se životního prostředí a výskytu alergií. Dále byla zjišťována exprese genů pro markery regulačních T-lymfocytů a transkripce zárodečné linie Cε, která odráží změnu třídy protilátek na IgE.

Výsledky ukázaly negativní korelaci mezi počtem složek stravy v prvním roce života a výskytem astmatu a potravinových alergií. Poměr šancí (OR) činil pro každou další položku v jídelníčku 0,74 (95% CI 0,61–0,89). Větší různorodost stravy byla také spojena s vyšší expresí markeru pro regulační T-lymfocyty a sníženou transkripcí zárodečné linie Cε.

Podle výsledků této studie může nabídka více druhů potravy v prvním roce života snižovat riziko rozvoje astmatu a potravinových alergií.

(zza)

Zdroj: Roduit C., Frei R., Depner M., et al. Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic diseases. J Allergy Clin Immunol. 2014 Apr; 133 (4): 1056–1064.e7; doi: 10.1016/j.jaci.2013.12.1044

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,6/5, hodnoceno 11x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Atopická dermatitida u vysoce rizikové kohorty dětí

Atopická dermatitida (AD) bývá v dětském věku často spjata s astmatem či jinými atopickými nemocemi.

Konzumace ryb jako prevence alergických a respiračních onemocnění u malých dětí

Přehled publikovaných studií ukázal, že přívod polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem v raném dětství by mohl příznivě ovlivnit výskyt respiračních a alergických onemocnění u dětí.

Komplikace alergické rhinitidy

S alergickou rýmou se mohou sdružovat a její průběh komplikovat následující stavy: alergická konjunktivitida, chronická sinusitida, záněty středouší, nosní polypy, atopický ekzém, bronchiální astma



Všechny novinky