#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozpoznání rizika rozvoje astmatu u kojenců a batolat

29. 10. 2010

Opakované epizody hvízdavé dušnosti jsou v kojeneckém a batolecím věku běžné a prodělá je polovina dětí v prvním roce věku. Diagnóza astmatu je v tomto věku nejistá a pouze 40 % z těchto dětí později splní její kriteria. Předpověď zvýšeného rizika rozvoje astmatu je u pacientů této věkové skupiny velmi obtížná.

Klinické projevy svědčící pro astma zahrnují u těchto pacientů opakované stavy hvízdavého dechu, hvízdání při vyšetření lékařem, kašel, který se zhoršuje v noci a po námaze. Příznaky se většinou zhoršují při změnách počasí, při virových infekcích, při kontaktu s alergeny a dráždivými látkami nebo při silných emocích.

Za hlavní rizikové faktory jsou považovány astma u rodičů a u pacienta lékařem diagnostikovaný atopický ekzém. K méně významným faktorům patří také alergická senzibilizace na mléko, vejce a buráky nebo lékařem diagnostikovaná alergická rýma, hvízdání mimo respirační infekce, eozinofilie v periferní krvi nad 4 %. Děti, které mají pozitivní jedno z prvních dvou kritérií nebo 2–3 z méně významných kritérií, mají 4,3–9,8krát vyšší riziko přetrvávání astmatu i ve školním věku. Celkem 76 % dětí splňujících tato kritéria má později astma, 95 % z těch, kteří je nesplňují, astma nemá.

Léčba opakovaných závažných stavů hvízdavé dušnosti v útlém věku je vedena většinou bez ohledu na to, zda je vysoké, či nízké riziko astmatu. Jako úlevové léky jsou podávána inhalační β-2 mimetika, jako léčba dlouhodobá, udržovací, jsou podávány inhalační kortikoidy nebo celkově podávané antileukotrieny. Teprve vývoj v čase ukáže, zda se jedná o astma, nebo ne a zda bude další léčba nutná.

(van)

Zdroj: The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 126, Issue 2: 417–422, august 2010



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#