#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizika koupání a pobytu u moře

20. 6. 2008

Poklidnou idylu koupání u moře může pokazit nechtěné setkání s některými mořskými rostlinami a živočichy. Na člověka mohou mít negativní vliv několika způsoby. Tvoří jedovaté látky, které způsobují otravy nebo kožní reakce, mohou mechanicky dráždit kůži a mohou vyvolávat alergické reakce nebo infekci.

V moři se můžeme stejně jako ve sladkých vodách setkat se sinicemi a jejich toxiny. Při pomnožení sinic se tvoří na hladině tzv. vodní květ – zelený nebo jinak zbarvený hustý koberec jejich těl. Po požití takto zamořené vody může dojít k otravě, po kontaktu kůže k iritační, toxické nebo alergické reakci.

Po požití korýšů, kteří v sobě přefiltrovali a koncentrovali určité jedovaté druhy mořského fytoplanktonu, může také dojít k otravě. Jedy působí neurotoxicky, paralyticky, vyvolávají průjmy. Mezi nejvíce rizikové druhy korýšů patří ústřice, srdcovky, hřebenatky, mlži a mušle. Pro tyto živočichy není toxin jedovatý, ale u dalších organismů stojících výše v potravním řetězci (velké ryby, ptáci, člověk) tento toxin způsobuje závažná, i smrtelná onemocnění. Nejčastěji se výskyt toxických řas objevuje v teplých mořích, ale i v Severním moři, na severním pobřeží Atlantského a Tichého oceánu, na pobřeží Japonska, jižní Afriky a Nového Zélandu.

Další druh mořské řasy – Karenia brevis – vytváří na hladině rozsáhlé zabarvení, tzv. rudý příliv. Vyskytuje se v Mexickém zálivu a Jižním Atlantiku. Řasa nemá vyztuženou stěnu, a proto v příboji dojde snadno k jejímu porušení. Uvolněný obsah – endotoxin – mohou koupající se lidé vdechovat. Způsobuje jim podráždění sliznic a vzhledem k jeho schopnosti podráždit hladké svalstvo působí i bronchokonstrikčně. Ohrožení jsou zejména astmatici, u kterých může inhalace tohoto jedu vyvolat akutní záchvat.

Mořský zooplankton působí nejčastěji svědivé, zánětlivé kožní projevy, zejména v místech krytých plavkami. Problémy způsobují různé organismy, například zárodky medúz a larvy krabů. Vyrážky se objevují krátce po vykoupání a mizí do sedmi dnů. Těžší případy ale mohou trvat až šest týdnů. Celkové reakce jsou vzácné.

K výčtu možných kožních a alergických problémů během pobytu u moře je nutno ještě přidat vyrážku plavců, která je způsobena napadením kůže larvami cerkárií. Příznaky jsou většinou pouze kožní, jen vzácně celkové. Další velkou kapitolou možných potíží jsou infekce.

I přes tato úskalí je koupání v moři příjemnou a prospěšnou zábavu. Je pouze nutné o možných nebezpečích vědět a snažit se jim vyhnout.

(van)

Zdroj: Kaplan DH.Clin Exp Dermatos2002;28:85–88.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#