#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Reakce oddálené přecitlivělosti po systémových kortikoidech

12. 12. 2007

Autoři článku popisují vzácný případ ženy ve věku 59 let, která byla dosud bez projevů alergie. Onemocněla diseminovanou encefalomyelitidou.

Autoři článku popisují vzácný případ ženy ve věku 59 let, která byla dosud bez projevů alergie. Onemocněla diseminovanou encefalomyelitidou. V akutní fázi onemocnění jí byl nasazen perorálně dexametazon. Za 3 dny po první dávce se u pacientky objevil na kůži těla i obličeje skvrnitý exantém s olupováním v obličeji, na hrudníku a v místech vlhké zapářky.

Dexametazon byl vysazen a během několika dní vyrážka zmizela bez léčby. Pacientka před touto událostí nikdy žádné kortikoidy nedostávala. Vzhledem k průběhu reakce a jejímu odeznění po vysazení dexametazonu bylo vysloveno podezření na alergickou reakci a pacientka se podrobila epikutánním testům na oddálenou přecitlivělost. Pozitivní byla reakce na dexametazon, betametazon a klobetazol, ostatní kortikoidy jako prednisolon, hydrokortizon, metylprednisolon a triamcinolon reakci nevyvolaly.

Kožní testy na okamžitou přecitlivělost (prick testy) provedené se stejnou sadou kortikoidů byly zcela negativní. Vzhledem k nutnosti nadále pacientku léčit kortikoidy byl proveden orální expoziční test s metylprednisolonem. Pacientka lék snášela dobře a mohla ho proto bezpečně používat při případném dalším vzplanutí základního onemocnění.

Alergické reakce na celkově podávané kortikoidy jsou velmi vzácné a velmi špatně rozpoznatelné. V literatuře byly popsány dva typy těchto reakcí. Prvním typem je okamžitá, anafylaktická, která vzniká do několika minut a je provázena generalizovaným exantémem, angioedémem, bronchospasmem, dušností a hypotenzí.

Druhý typ je oddálená reakce, rozvíjející se po několika dnech od prvního podání. Projevuje se hlavně kožními příznaky. V případě popisované pacientky se jednalo o oddálenou přecitlivělost, která byla potvrzena i kožními testy. Reakce byla zkřížená ještě s betametazonem a klobetazolem. Oba mají podobnou chemickou strukturu jako dexametazon a alergické reakce po nich byly popsány také.

Kožní testování alergie na kortikoidy je komplikováno jejich protizánětlivým a imunosupresivním působením, které může reakci tlumit. Při jinak nevysvětlitelných alergických reakcích při léčbě kortikoidy je třeba vždy myslet také na možnou alergii na kortikoidy, a to dokonce i v situaci, kdy jsou kožní testy s nimi negativní. Nejčastějšími vyvolavateli jsou kortikoidy ze skupiny betametazonu a klobetazolu.

(van)

Zdroj: Reinhold K, a spol. Allergy 2000;55.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#