#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Raritní koincidence psoriázy a atopické dermatitidy

26. 9. 2011

Atopický ekzém i psoriáza patří mezi častá kožní onemocnění, jejich současný výskyt je však velmi neobvyklý. Dermatologové z mnichovské univerzitní nemocnice v nedávno zveřejněném odborném sdělení popsali tři takové případy.

Atopický ekzém i psoriáza patří mezi častá kožní onemocnění, jejich současný výskyt je však velmi neobvyklý. Dermatologové z mnichovské univerzitní nemocnice v nedávno zveřejněném odborném sdělení popsali tři takové případy. Jejich zjištění umožňují nový náhled na patogenezi těchto dvou častých dermatóz.

Makroskopicky lze psoriázu a atopickou dermatitidu rozlišit snadno. Zatímco atopická dermatitida se vyznačuje především zarudnutím a svěděním, u psoriázy dochází ke ztluštění epidermis a k tvorbě charakteristických šupin. Obě nemoci mají však některé společné rysy: v obou případech je porušena bariéra epidermis a na zánětlivé reakci se podílejí především T-buňky.

Zde ale začíná podstatný rozdíl. U atopické dermatitidy dominuje imunitní odpověď zprostředkovaná pomocnými lymfocyty TH2 (T-helper cells 2), jež secernují IL-4, IL-5 a hlavně spolupracují s lymfocyty B při tvorbě protilátek (IgE). U psoriázy se však zánětlivé reakce účastní buňky TH1, které secernují IL-17A, 17F, 22 a interferon gama a souvisí primárně s buněčnou imunitou.

Dosud se koincidence atopické dermatitidy a psoriázy považovala za extrémně raritní, nikoli však za nemožnou. Autoři sdělení pozorovali tři případy nemocných s oběma těmito dermatózami. Ukázali, že v ložiscích atopické dermatitidy probíhá jiný typ reakce zprostředkovaný T-lymfocyty než v psoriatických lézích. Výsledky také potvrzují, že obě dvě nemoci by se měly léčit diferencovaně. V minulosti se při obou stavech podávaly kortikoidy, dnes jsou na psoriázu k dispozici prostředky biologické léčby – protilátky proti anti-TNF alfa. Ty se však u pacientů s koincidencí atopické dermatitidy a psoriázy nehodí, protože sice zhojí psoriatické léze, dochází ale k exacerbaci atopické dermatitidy.

(jav)

Zdroj: Eyerich S, et al. Mutual Antagonism of T Cells Causing Psoriasis and Atopic Eczema. N Engl J Med 2011;365:231-238. DOI:10.1056/NEJMoa1104200



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#