#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prozánětlivá role HRF u astmatu prokázána in vitro

1. 1. 2012

Histamin uvolňující faktor (HRF), někdy též nazývaný translačně kontrolovaný nádorový protein (TCTP) či fortilin, je jedním z působků, který lze extrahovat z mononukleárů periferní krve.

Histamin uvolňující faktor (HRF), někdy též nazývaný translačně kontrolovaný nádorový protein (TCTP) či fortilin, je jedním z působků, který lze extrahovat z mononukleárů periferní krve. Jedná se o protein se značnou intracelulární i extracelulární aktivitou. HRF je secernován zejména makrofágy a stimuluje uvolňování histaminu a produkci interleukinů (IL-4 a IL-13) z IgE senzibilizovaných bazofilů a mastocytů.

HRF je zavzat do pozdní fáze alergických reakcí a chronických alergických zánětů, ale jeho role u astmatu není doposud dostatečně vysvětlena. Aktivita podobná HRF byla taktéž nalezena v nosní sliznici, na pokožce a v bronchoalveolární laváži během pozdní alergické reakce.

Skupina vědců provedla in vitro ověření prozánětlivé aktivity HRF na laboratorních myších. Po intranazálním podání HRF do plic myší došlo k masivnímu uvolnění zánětlivých imunitních buněk. Záhy bylo zjištěno, že HRF je schopen interagovat s určitou podskupinou IgE a IgG protilátek. Dochází tak k jejich dimerizaci a vzájemné vazbě. Významnou roli v této vazbě hraje zejména Fab fragment protilátek, na který se HRF váže. Po podání inhibitorů HRF došlo k potlačení zánětlivé reakce v dýchacích cestách.

Výsledek této studie tedy staví HRF do pozice potenciálního terapeutického cíle.

(msd)

Zdroj: Jun-ichi Kashiwakura, et al. Histamine-releasing factor has a proinflammatory role in mouse models of asthma and allergy. The Journal of Clinical Investigation. Publikováno online 1. 12. 2011. Doi: 10.1172/JCI59072.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#