Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Profesní dermatózy ruky vznikající v důsledku kontaktu s potravinami

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 11.5.2012

Profesní dermatózy ruky vznikající v důsledku kontaktu s potravinami

Proteinová kontaktní dermatitida byla poprvé definována v roce 1976 jako samostatný druh dermatitidy pozorované u pacientů, kteří přicházeli v práci do kontaktu s potravinami. Přestože jsou v Dánsku kožní nemoci z povolání časté, byla dosud proteinové kontaktní dermatitidě věnovaná malá pozornost a frekvence jejího výskytu nebyla zatím přesně popsána.

Dánští alergologové se proto pokusili zhodnotit frekvenci výskytu profesních dermatóz vznikajících v důsledku kontaktu s potravinami, přičemž hodnotili také výsledky testů provedených u pacientů exponovaných potravinám v práci. Provedli tak retrospektivní studii založenou na hodnocení vyšetření (včetně prick testů a náplasťových testů) provedených na oddělení dermatovenerologie a alergologie ve fakultní nemocnici Gentofte v Dánsku v letech 2001 až 2010.

Ze všech vyšetřených pacientů (n = 372) byla u 57 % prokázána dráždivá kontaktní dermatitida, u 22 % proteinová kontaktní dermatitida, u 2,4 % kontaktní urtikarie a u 1,8 % alergická kontaktní dermatitida. K častým rizikovým povoláním patřilo vaření v restauracích, pečení a práce v kuchyni. Podstatně více pacientů reagovalo při testování prick testy s čerstvými potravinami než s potravinovými extrakty.

Závěrem lze říci, že proteinová kontaktní dermatitida je častým onemocněním u pacientů, kteří v práci přicházejí do kontaktu se zpracováním potravin, a měli by být proto považováni za samostatnou klinickou jednotku. Navíc autoři zjistili, že je při diagnostice proteinové kontaktní dermatitidy a při provádění kožních prick testů s potravinami důležité používat vždy i čerstvé potraviny.

(mik)

Zdroj: Vester L. et al. Occupational food-related hand dermatoses seen over a 10-year period. Contact Dermatitis. 2012 May; 66 (5): 264–70; doi: 10.1111/j.1600-0536.2011.02048.x.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Vliv klaritromycinu a flukonazolu na farmakokinetiku montelukastu u dobrovolníků

Montelukast je antagonista leukotrienových receptorů, který je indikován k léčbě astmatu. Vědci při univerzitě v Egyptě si dali za cíl ověření vlivu klaritromycinu a flukonazolu na farmakokinetiku paralelně užitého montelukastu.

Specifické aspekty potravinových alergií u dětí

Alergické reakce na určité složky stravy, zprostředkované imunoglobuliny typu E, představují významný způsob manifestace alergického onemocnění v dětském věku.

Alergie na β-laktamová antibiotika: diagnóza je často chybná

β-laktamová antibiotika jsou bezpečná a účinná antimikrobiální léčiva s velmi širokým klinickým využitím. Bohužel nežádoucí účinky spojené s jejich užíváním jsou často neadekvátně vyhodnoceny.



Všechny novinky