#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence rýmy a její spojitost s kouřením a obezitou v dospělé japonské populaci

11. 5. 2012

Rýma je v současné době již velice častým onemocněním a její výskyt celosvětově stoupá. Několik studií prokázalo silnou spojitost mezi astmatem a rýmou.

Rýma je v současné době již velice častým onemocněním a její výskyt celosvětově stoupá. Několik studií prokázalo silnou spojitost mezi astmatem a rýmou. Přestože kouření i obezita jako rizikové faktory vzniku astmatu již byly předmětem mnoha analýz, jejich spojitost s rýmou nebyla dosud zcela objasněna. Japonští vědci se proto rozhodli zhodnotit prevalenci rýmy v dospělé japonské populaci a svou pozornost zaměřili i na spojitost kouření a body mass indexu (BMI) s výskytem rýmy.

Autoři navázali na předchozí studii, provedenou v letech 2006–2007 a určující prevalenci astmatu pomocí dotazníku ECRHS (European Community Respiratory Health Survey). Nynější studie hodnotila prevalenci rýmy a její spojitost s kouřením a BMI u japonských dospělých ve věku 20 až 79 let (N = 22 819). Účastníci studie byli rozděleni do čtyř skupin: do první patřili ti, kteří netrpěli ani rýmou ani astmatem (I), druhou tvořili jedinci s rýmou, ale bez astmatu (II), třetí astmatici bez rýmy (III) a čtvrtou pak pacienti s rýmou i astmatem (IV). V každé skupině pak byla hodnocena spojitost s kouřením a BMI.

Celková věk zohledňující prevalence rýmy činila 35,1 % u mužů a 39,3 % u žen. Vyšší prevalence byla zaznamenána u mladších jedinců. Aktivní kouření a obezita byly pozitivně spojeny s výskytem astmatu bez rýmy. V kontrastu s tím byla zejména ve věkové skupině 20 až 44 let nalezena negativní spojitost mezi aktivním kouřením nebo obezitou a rozvojem rýmy bez astmatu.

(mik)

Zdroj: Konno S. et al. The prevalence of rhinitis and its association with smoking and obesity in a nationwide survey of Japanese adults. Allergy 2012; 67: 653–660; doi: 10.1111/j.1398-9995.2012.02793.x



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#